2024. április 19. péntek
More

    Só és magas vérnyomás

    A só és a vérnyomás közötti kapcsolat nagyon egyértelmű. Országszerte shakerekben ül a konyhaasztalokon, és a szupermarketekben vásárolt feldolgozott élelmiszerekbe töltik. Mindenütt jelenlévő, bár gyakran észrevétlen összetevője az éttermi menüknek. Ízlelőbimbóink ijesztően hozzászoktak (3500-5000 mg naponta egy átlagos amerikainak), de az elménk még nem ismeri fel teljesen az egészségünkre gyakorolt ​​gyengítő hatásokat.

    CDC irányelvek: 1500 mg nátrium naponta

    A só (nátrium-klorid) mindenhol jelen van, és a magas vérnyomás (a túl sok nátriumfogyasztás eredménye) járványá vált. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az emberek többsége legfeljebb napi 1500 mg nátriumot fogyaszthat.

    Só és magas vérnyomás

    Mivel az átlagos ember ennek több mint dupláját fogyasztja, nem csoda, hogy több mint 90%-uknál élete során magas vérnyomás alakul ki. A magas vérnyomás a leghírhedtebb módon olyan szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus és a szélütés, és ennek kezelése kimeríti nemzetünk egészségügyi rendszerét.

    A kaliforniai Santa Monica-i RAND kutatóintézet tudósainak új becslései szerint, ha az országos nátriumfogyasztást a CDC által javasolt szintre csökkentenék, évi 26 milliárd dollárral csökkentenék az egészségügyi költségeket. Dr. Bibbins-Domingo, az UC San Francisco kutatója a közelmúltban kijelentette, hogy a nátriumfogyasztás mindössze 400 mg-os csökkenése is megelőzné a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozást a következő évtizedben.

    Sajnos, annak ellenére, hogy minden kutatás kimutatta a nátriumfogyasztás jelenlegi szintjével kapcsolatos veszélyeket, a legtöbb amerikai keveset tett az étrend megváltoztatásáért. Miért? Ki a hibás? És mi – és az élelmiszeripar – változhatunk?

    Magánszemélyekként mi vagyunk az első bűnös fél. Életünk során minden nap ízfokozóként használjuk a sót, és bár sokan szeretnénk csökkenteni a nátriumbevitelt, nem vagyunk biztosak abban, hogy megtehetjük. És mindig vannak ellenzők, mint például Michael Alderman, az Einstein Orvostudományi Főiskola professzora, aki írt egy opcionális darabot a The New York Times-ban. 2009-ben kijelentette, hogy óvakodik a nátriumbevitel drasztikus csökkentésétől, amely nemzetünk egészségének javításához szükséges. Alderman figyelmeztette a New York-i egészségügyi tisztviselőket, akik kampányba kezdtek, hogy a következő 10 évben 40%-kal csökkentsék a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát, hogy lassítsanak. A mostani kutatást nem látta elég kényszerítő ösztönzőnek a nátriumbevitel jelentős csökkentésére, és aggódott amiatt, hogy ha az étrendünk egy ilyen alapvetőnek tűnő részét kiiktatjuk, annak „nem szándékos káros következményei lehetnek”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!