2022. december 7. szerda
More

  Kilenc évvel fiatalít a testmozgás

  A rendszeres testmozgást végzők biológiailag kilenc évvel fiatalabbak – mutatták ki londoni kutatók.

  Kutatásuk eredménye szerint kilenc évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják a testüket, mint azok, akik hetente 15 percnél kevesebbet mozognak.

  A közepes testmozgás heti egy-másfél órán át – a kutatók szerint – négy év előnyt jelent.

  “Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember” – hangsúlyozta Tim Spector, a kutatás vezetője.

  A londoni King’s College szakemberei csaknem 2500 ikerpárt vizsgáltak meg, az alanyok DNS-ét elemezték. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-“sapkák” hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal.

  A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

  A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi a pontos összefüggés a testmozgás és az öregedési folyamat lassítása között, de arra gyanakszanak, hogy a testmozgás védelmet ad az úgynevezett oxidatív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító – és öregedést is gyorsító – elszaporodását idézi elő.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!