2024. március 29. péntek
More

    Kilenc évvel fiatalít a testmozgás

    A rendszeres testmozgást végzők biológiailag kilenc évvel fiatalabbak – mutatták ki londoni kutatók.

    Kutatásuk eredménye szerint kilenc évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják a testüket, mint azok, akik hetente 15 percnél kevesebbet mozognak.

    A közepes testmozgás heti egy-másfél órán át – a kutatók szerint – négy év előnyt jelent.

    „Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember” – hangsúlyozta Tim Spector, a kutatás vezetője.

    A londoni King’s College szakemberei csaknem 2500 ikerpárt vizsgáltak meg, az alanyok DNS-ét elemezték. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-„sapkák” hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal.

    A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

    A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi a pontos összefüggés a testmozgás és az öregedési folyamat lassítása között, de arra gyanakszanak, hogy a testmozgás védelmet ad az úgynevezett oxidatív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító – és öregedést is gyorsító – elszaporodását idézi elő.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!