2024. március 29. péntek
More

    Az olivaolaj és a HDL

    Valójában azok az emberek, akik nagy valószínűséggel élnek 100 vagy még több robusztus évet a japán Okinawa polgárai közül, ők nem is használnak olívaolajat. Sok rostban gazdag, egyenesen-a-földből élelmiszereket fogyasztanak, akárcsak más közösségek nagy százaléka. Ezek a közösségek sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és babot, valamint alacsony vagy közepes adagú állati húst, általában tenger gyümölcseit vagy sovány húst fogyasztanak. Ez a diéta, nem pedig az olívaolaj a közös nevezője ezeknek a hosszú élettartamú „forró pontoknak”.

    Az olívaolaj megemeli a „jó” HDL-koleszterintet?

    Sok magas HDL-szintű embernek megbetegedett, és sok alacsony HDL-szintű embernek nagyon tiszta az artériája. Az olívaolajipar szerint az olívaolaj egyik „kiadósan egészséges” hatása az, hogy megemeli a HDL jó koleszterin szintjét. A magasabb HDL-szint azonban nem mindig jelent jobb artériákat. Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrendet fogyasztó emberek magasabb HDL-szintje nem akadályozza meg őket abban, hogy plakkos, beteg artériák alakuljanak ki.

    Ráadásul a legújabb kutatások megkérdőjelezték, hogy mennyire „jó” a HDL-koleszterin. Igen, lehetnek előnyei, de a tudósok most azt tapasztalják, hogy a HDL-nek van egy „rossz” oldala is, amely elősegíti a gyulladást és hozzájárul a plakk felhalmozódásához az artéria falában. A HDL-nek ez a „rossz” oldala magyarázatot adhat arra, hogy számos, a HDL-szint növelésére irányuló klinikai vizsgálat miért nem mutatott előnyöket, például kevesebb szívrohamot. Sőt, a világon a szívbetegségek legalacsonyabb incidenciájának örvendő népességnek, az okinavai és Japán más vidéki régióinak, valamint a mexikói tarahumara indiánoknak a HDL szintje nagyon alacsony – a 20-as éveikben. Ezzel szemben másoknak, mint egyes amerikaiaknak, nagyon magas a HDL szintje – és még mindig magas az eltömődött artériák és a szívrohamok aránya.

    Végül mindig tartsd észben, hogy a HDL csak egy szám a sok kockázati csoportban. Végső soron a nagy képre kell összpontosítanunk – minden olyan számra, amely hozzájárul a szív egészségéhez.

    Nem HDL koleszterin | Az új nézendő szám

    Egyre több kutatás derül ki, hogy a jó szív- és érrendszeri egészség szempontjából a legkritikusabb szám nem az LDL vagy a HDL. Az orvosi közösségben egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a szívbetegségek kockázatának jobb előrejelzője a nem-HDL-koleszterin.

    Fordított koleszterin transzport

    A HDL-koleszterint régóta „jónak” tartják, mert nagyrészt felelős a felesleges koleszterin felszívásáért a szövetekből, beleértve az artériák falát, és visszajuttatja azt a májba ártalmatlanítás céljából. Ezt a folyamatot fordított koleszterintranszportnak nevezik. Könnyű megjegyezni, ha a HDL-re olyan szemeteskocsiként gondolsz, amely segít megszabadulni a szeméttől (LDL).

    A média sokat foglalkozott azzal, hogy az alacsony zsírtartalmú diéták problematikusak, mert a tudomány kimutatta, hogy a HDL szintje csökken az alacsony zsírtartalmú étkezés hatására. A tudomány azt is megállapította (és a média ritkán hívja fel a figyelmet rá), hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet folytató emberek HDL-részecskéi nagyon-nagyon hatékonyan működnek. Ezzel szemben a HDL-koleszterinszint csökkenése, amelyet gyakran megfigyelnek, amikor az emberek híznak, több ateroszklerotikus plakkhoz és szívbetegséghez kapcsolódik. A súlygyarapodás legegyszerűbb módja, ha olívaolaj és egyéb zsírok hozzáadásával növeled az étrend kalóriasűrűségét.

    A HDL mennyisége és minősége

    A kritikus tehát nem a HDL-koleszterin abszolút mennyisége a vérben, hanem az, hogy a HDL-részecskék milyen hatékonyan távolítják el a felesleges koleszterint az artériák faláról, és szállítják vissza a májba ártalmatlanításra.

    „Ha magas a HDL-koleszterinszintje, de nem működik megfelelően a fordított koleszterintranszport során, mert az étrendje túl sok zsírt tartalmaz, akkor ez a magas szám jónak tűnhet a laboratóriumi jelentésben, de az artériák továbbra is eltömődhetnek.” – figyelmeztet Gomer.

    Végül fel kell tennünk a kérdést: mi történik az emberekkel évek és évek után? Valójában kinek van kevesebb szívbetegsége? Minden tanulmányban a vidéki ázsiaiak – igen, az alacsony HDL-szinttel rendelkezők – nyernek. A vidéki ázsiaiak minden alkalommal felülmúlják a magasabb HDL-értékekkel rendelkező populációkat, például Krétát, Görögországot és Olaszországot.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!