2024. április 25. csütörtök
More

    A mediterrán diéta a szív számára egészséges étrend?

    Sokan úgy gondolják, hogy a mediterrán diéta egy szív-egészséges étrend, és gazdag olívaolajban, ezért az olívaolajnak egészségesnek kell lennie a szív számára, ez a hosszabb élet kulcsa. A valóság azonban, hogy a Földön a leghosszabb várható élettartammal és a legkevesebb szívbetegséggel rendelkező emberek nem esznek olívaolajban vagy bármilyen más zsírban gazdag étrendet. A lényeg, hogy egy gazdag étrend egészében természetes élelmiszereket, mint a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a babot kell, hogy tartalmazzák.

    Az 1950-es években Ancel Keys és tudóstársai megfigyelték, hogy a Földközi-tenger térségében, különösen Kréta szigetén élő emberek soványak és szívbetegségektől mentesek. És az igaz, hogy étrendjükben olívaolaj található, de rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényeket és fűszereket, durva teljes kiőrlésű kenyereket, babot, és a halat ettek, és naponta körülbelül kilenc mérföldet gyalogoltak, gyakran ökör és eke mögött. Sok minden megváltozott Krétán – és az egész Földközi-tengeren – azóta. A krétaiak még ma is sok olívaolajat esznek, de a teljes, természetes élelmiszerek fogyasztása jelentősen csökkent, ahogy a fizikai aktivitásuk is. A sziget új élelmiszerei a hús és a sajt, ezen kívül tévét és internetet használnak. Ma Kréta felnőtt lakosságának több mint 60%-a – és gyermekeinek riasztóan 50%-a – túlsúlyos. Az olívaolajban gazdag étrend megtartása megmentette őket a betegségektől? Egyáltalán nem. Az elmúlt években a szívbetegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás aránya az egekbe szökött.

    Olívaolaj | Nincs varázsgolyó

    Itt az a lényeg, hogy az olívaolaj nem az a varázsgolyó, amely az 1950-es években a Földközi-tenger mentén élő lakosságot annyira egészségessé tette. Az olívaolaj egyszerűen előhangja vagy jelzője volt a mediterrán étrend egyéb jellemzőinek, mint például a sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék és a testmozgás, amelyek valójában egészségesebbé tették a mediterrán lakosságot, mint az Egyesült Államokban vagy Észak-Európában, ahol zsírosabb állati eredetű termékeket fogyasztottak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!