2024. április 18. csütörtök
More

    Károsodott tágulás

    Mono vs Telített zsírok | Ugyanolyan károsak –>

    Egy másik tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek artériái mennyire tudnak tágulni, hogy alkalmazkodjanak a megnövekedett véráramláshoz, miután több különböző ételt fogyasztottak. Minden étkezés a mediterrán étrend más-más összetevőjét hangsúlyozta. Az olívaolajban gazdag étkezés után az emberek artériáinak tágulási képessége jelentősen romlott.

    Ez az állítólagos „jó” egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étkezés valójában megemelte a vérzsírok szintjét, és megbénította az endotélium (az artériák belső bőrének) működését, megszorítva a véráramlást és csökkentve az artériák azon képességét, hogy több vért szállítsanak szöveteknek. A kutatások kimutatták, hogy azok a dolgok, amelyek rövid távon rontják az endothel működését, általában hosszú távon hozzájárulnak az artériák eltömődéséhez. A mediterrán étrend más részeiben gazdag ételek, például zöldségek és gyümölcsök esetében nem fordult elő káros endothelfunkcióval kapcsolatos probléma.

    „A mediterrán étrend jótékony összetevői” – vonta le a következtetést Robert Vogel és munkatársai a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karán – „úgy tűnik, antioxidánsban gazdag élelmiszerek, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és származékaikat, például az ecetet és az omega-3-at. Ezek az élelmiszerek úgy tűnik, hogy védelmet nyújtanak az endothel funkciójában a magas zsírtartalmú élelmiszerek, köztük az olívaolaj által okozott közvetlen károsodás ellen”.

    Tehát ha nem eszel gyümölcsöt és zöldséget, nem kapsz védelmet. Ha olívaolajat öntesz egy amúgy is rossz étrendre – amely nem tartalmaz védelmet, és tele van pusztítókkal, például sajtburgerekkel –, ezzel csak rontottad ezt a diétát – mutat rá Dr. Vogel.

    Nem védő

    A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a tágulás rosszabb volt, miután 24 ember, 12 egészséges és 12 magas koleszterinszintű fogyasztott olívaolajat. A szalámi-sajtos étkezés után lenyelt öt teáskanál olívaolaj nem segítette az artériák ellazulását és kitágulását.

    Ez a kutatás és más adatok azt mutatják, hogy az olívaolaj nem védi a szívet – mondta Dr. Robert Vogel a Pritikin Perspective-nek. Dr. Vogel kardiológus, aki több mint 30 éve tanulmányozta a szívbetegségeket, azt tanácsolja pácienseinek, hogy olívaolaj helyett „halat” és más gazdag omega-3 zsírsavforrást fogyasszanak, és egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű gabonát minden nap.

    Csak két evőkanál olívaolajos csomag 240 kalóriát tartalmaz

    A legalapvetőbb az, hogy az olívaolaj, mint minden olaj és zsír, koncentrált kalóriaforrás. Kilónként több mint 4000 kalóriával az olívaolaj sokkal kalóriadúsabb, mint a tiszta finomított cukor, amelynek kilogrammonként 1725 kalóriája van. Rendkívül magas kalóriasűrűsége miatt, ha olívaolajat adunk bármilyen ételhez vagy étkezéshez, az jelentősen megnöveli annak kalóriasűrűségét.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!