2024. március 29. péntek
More

    Mono vs Telített zsírok | Ugyanolyan károsak

    Olívaolajos táplálkozás – mi a baj az olívaolajjal? –>

    Meglepő, hogy az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend és a telített zsírokban gazdag étrend egyaránt káros volt. „Az egyszeresen telítetlen zsírral táplált majmokban azonos mennyiségű koszorúér érelmeszesedés alakult ki, mint a telített zsírokkal táplált majmoknál” – írta Dr. Lawrence Rudel és munkatársai Winston–Salemben található Wake Forest Egyetem Bowman Gray Orvostudományi Karában.

    „A lényeg itt az, hogy a vérzsírokon túl kell tekintenünk. Pontosan meg kell vizsgálnunk, hogy mi történik az artériáinkkal” – állítja Kimberly Gomer, a floridai Miamiban található Pritikin Longevity Center táplálkozási igazgatója.

    Amint ez a majmokon végzett nagyon fontos, hosszú távú tanulmány bizonyítja, a „jobb” vérlipidek nem feltétlenül vezetnek jobb artériákhoz. Noha az egyzsírban gazdag étrendet követő majmok LDL-értéke alacsonyabb és HDL-szintje magasabb volt, mint a telített zsírokban gazdag étrenden élő majmok, az artériáik ugyanolyan mértékű károsodást szenvedtek.

    Dr. Rudel egy áttekintésben arra figyelmeztetett, hogy az egyszeresen telítetlen zsírok szívvédő hatásáról szóló állításokat alátámasztó tudomány gyenge, nagyrészt populációs vizsgálatokon, nem pedig kontrollált vizsgálatokon alapul. Ezen túlmenően ezeket az állításokat „megkérdőjelezik az atherosclerosisra gyakorolt ​​káros hatások állatmodellekben”.

    Humán tanulmányok

    Számos humán tanulmány is lyukat szúrt az olívaolaj szív-egészségügyi állításaiba. Amikor a Krétai Egyetem kutatói a közelmúltban összehasonlították Kréta szívbetegségben szenvedő lakosait a betegségtől mentes lakosokkal, azt találták, hogy a szívbeteg lakosok „jelentősen magasabb napi bevitelt” tartalmazó étrendet fogyasztanak (főleg olívaolajból), valamint összességében magasabb zsírbevitel.

    Marginális előnyök

    A Nurses Health Study, a Harvard Medical School folyamatban lévő, közel 90 000 nővér szokásait és egészségi állapotát elemző tanulmány adatai pedig azt találták, hogy azok, akik olívaolajat fogyasztottak, csak csekély mértékben voltak egészségesebbek, mint azok, akik tipikusan magas telítettségű zsíros amerikai diétát követtek.

    Gomer megjegyzi: „Okkal azt hihetjük, hogy az olívaolaj fogyasztásával kapcsolatos szerény egészségügyi előnyök nagyrészt az extra szűz olívaolajokban található jótékony növényi vegyszereknek, például polifenoloknak és növényi szterineknek köszönhetők, de ezek a növényi vegyszerek nagyrészt elvesznek a jobban feldolgozott „könnyű” olívaolajokban. Ezek a fitokemikáliák némi védelmet nyújthatnak a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása által okozott káros hatásokkal szemben.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!