2024. március 29. péntek
More

    Székletvizsgálat

    A székletvizsgálat esetében – csakúgy, mint a vérvizsgálatnál és a vizeletvizsgálatnál is – számos szabályt be kell tartanunk, hogy a vizsgálat eredménye reális képet nyújtson. A teszt általában nem interferál más anyagokkal, így a székletvér vizsgálatánál nem kell speciális diétát betartanunk a reálisabb eredmény érdekében.

    A mintát szokásos széklettartályban kell gyűjteni, amit a patikából lehet beszerezni vény nélkül. Általában 3 különböző időpontban vett mintára van szükség, amit 9-37 °C-on kell tárolni maximum 18 napig. A pontos eredmény képét befolyásolhatja a menstruáció, a vérző aranyerek, illetve az, ha a vizeletben vér található. Híg, folyékony széklet nem alkalmazható a vizsgálat során. Alkalmassági vizsgálatoknál a kért vizsgálatokat a foglalkozás-egészségügyi orvos határozza meg, a laboratórium csak a bejelölt vizsgálatokat végzi el.

    A széklettartály a széklet bakteriológiai, parazitológiai és virológiai vizsgálataira alkalmas mintatároló edényzet, amely 3 részből áll: a fekete és piros színűek külső védő tartályok, a fehér pedig a székletminta közvetlen tárolására szolgál.

    Mik a teendők mintavétel előtt?

    A fehér tartályon található egy címke, amire olvashatóan fel kell jegyzeni a páciens nevét és TAJ-számát és a mintavétel dátumát. A dátumot egyébként az orvos által kitöltött kérőlapon is fel kell tüntetni, a dátum mellett az órának és a percnek is pontosan szerepelnie kell. A széklettartály kartondobozára csak abban az esetben kell felírni a páciens nevét, telefonszámát és címét, ha a minta leadása postai úton történik.

    Milyen módon kell levenni a székletmintát?

    A mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmazható, és a széklet kóros részéből kell venni úgy, hogy az egyéb környezettel ne érintkezzen. A fehér tartályt a kupakon lévő kanállal legalább félig, legfeljebb kétharmadáig kell megtölteni, végül a kanalas kupakkal le kell zárni a tárolót. A nedvszívó lapkát a fehér tartály köré kell tekerni, majd ezt a piros tartályba kell belehelyezni, végül a pirosat a feketébe tenni.

    A SYNLAB segítségével te is megtudhatod, mennyire egészséges a szervezeted.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!