2024. április 19. péntek
More

    Mi az a nem-HDL koleszterin?

    A nem-HDL-koleszterin a teljes koleszterin mínusz a HDL (jó) koleszterin. Tehát ha a teljes koleszterin 190, a HDL-koleszterin pedig 40, akkor a nem-HDL-koleszterin 150. Mi az optimális nem-HDL-szám?

    Hasznos tudni a nem-HDL-koleszterin szintjét, mert a nem-HDL-szintje még az LDL (rossz) koleszterinnél is jobban megjósolhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek az az oka, hogy a nem-HDL-száma megmutatja a véredben keringő összes rossz koleszterint – nem csak az LDL-koleszterinét, hanem a VLDL-, IDL- és kilomikrom-szintjét is. Mindegyik kapcsolódik a „rossz” fehérjéhez – az apoB-hez, ami azt jelenti, hogy mindegyik plakkot termel és eltömíti az artériákat.

    Melyek az optimális nem-HDL koleszterinszintek?

    „Javaslataink a közelmúltban végzett kutatásokon alapulnak, amelyek több mint 18 000 szívbeteg nem-HDL-szintjét elemezték, valamint 202 olyan szívbetegen végzett kutatáson, akik egy év alatt csökkentették nem-HDL-szintjüket” – mondja Dr. James Kenney, táplálkozáskutatási szakember.

    „Ezen adatok alapján a Pritikin Tudományos Tanácsadó Testületünk azt javasolja, hogy a nem HDL-szint ne legyen több 100-nál megelőzés céljából, és ne legyen több 80-nál azoknál, akiknél megállapították a koszorúér-betegséget, vagy akiknek nagyon nagy a kockázata.”

    És minden bizonnyal minden jelentős javulás a nem HDL-ben valószínűleg a szívroham kockázatának jelentős csökkenését jelenti.

    A nem HDL-szintek folyamatosan javulnak, méghozzá gyorsan, a Pritikin Longevity Center vendégei körében. Három héten belül átlagosan 24%-kal esnek vissza.

    Az UCLA tudósai által végzett kutatások azt is megállapították, hogy a Pritikinben töltött két-három hét a HDL-részecskék minőségének drámai javulásához vezet, és gyulladáskeltőből gyulladáscsökkentővé alakítja őket.

    A Pritikin Longevity Center Amerika legrégebben működő, legtöbb tudományosan dokumentált gyógyüdülőhelye. 1975 óta világszerte több mint 100 000 ember jött el Pritikinbe egészségüdülésre és szív-egészséges életmódra való oktatásra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!