2024. április 20. szombat
More

    Glükóz- és inzulinterhelés

    A glükóz és az inzulin vizsgálata igen fontos, melynek számos szabályát be kell tartanunk, ha reális képet szeretnénk kapni az egészségi állapotunkról. A vizsgálatot legalább 10 órás koplalás után reggel, éhgyomorra kell elvégezni, a terhelést megelőző 3 napon keresztül pedig korlátozás nélkül, minimum 150 grammnyi szénhidrátot szükséges fogyasztani. A vizsgálat előtti napokban átlagos fizikai tevékenység végzése ajánlott, ám a vizsgálat alatt a dohányzást és a megterhelőbb fizikai aktivitást mellőzni kell, nyugalmi körülményeket kell biztosítani.

    A teszt összességében nagyjából 2 órát vesz igénybe, mely alatt szigorúan tilos enni, inni és dohányozni, a fizikai aktivitást pedig szintén kerülni kell. A vizsgálat első lépéseként ellenőrizni kell az éhgyomri vércukorszintet, amit az ujjbegyből vett mintával hajthatunk végre. A terhelés nem végezhető el abban az esetben, ha a mért eredmény 7,0 mmol/l. Abban az esetben, ha elvégezhető a vizsgálat, vénás vérvétel következik, majd ezután 250-300 ml-ben feloldott, 75 grammnyi glükózt kell a páciensnek elfogyasztania. A vizsgálat alatt előfordulhat szédülés, émelygés, esetenként hányás is, melyekről mindenképp tájékoztatni kell a kezelőorvost, hányás esetén pedig a vizsgálatot azonnal fel kell függeszteni, másik időpontban meg kell ismételni.

    A glükóz

    A glükóz a legelterjedtebb egyszerű cukor az élő szervezetekben, ez hajtja a legtöbb sejtet. Ezek számára rendkívül fontos, hogy megfelelő glükóz álljon rendelkezésre a szervezetben, így egy különleges hormonális rendszer alakult ki, hogy a vérben megfelelő glükóz szint alakuljon ki. Az alacsony glükózszint miatt szédülés, koncentrációzavar, izzadás, éberség, látászavar, súlyosabb esetben eszméletvesztés alakulhat ki. Magas vércukorszint esetén fokozott szomjúság és fokozott vizeletürítés alakul ki. Hosszútávon károsodnak a szövetek működőképessége, elváltozások tapasztalhatóak és funkcióvesztés. A vesék, a retina, a szív- és érrendszer, a sebek gyógyulása érintettek a hiperglikémiában.

    A glükóz és inzulinszint

    Az inzulin szint önmagában nem értelmezhető, csakis a vér glükóz szintjének ismeretével. A szervezet glükóz anyagcseréje és szabályozása akkor működik, ha a vér éhomi glükóz- és inzulin szintje is normál tartományban van. A normál vagy enyhén emelkedett éhomi glükóz és inzulinszint kezdeti inzulinrezisztenciára utalhat. Ha az inzulinszint csökkent állapotban van, nem képes felvenni elegendő glükózt, ez diabéteszre vagy hipofízis alulműködésre utal. Túlzott inzulin termelés esetében magas inzulin szintet és csökkent glükóz szintet tapasztalhatunk.

    A SYNLAB segítségével te is részt vehetsz egy vizsgálaton, hogy kiderítsd, megfelelő-e a szervezeted glükóz- és inzulinszintje.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!