2024. március 29. péntek
More

    A haj változása terhesség alatt

    Képzeld el: Három hónappal a szülés után vagy, és végre ismét kezded kicsit „önmagadnak” érezni magad. Szabad edzened már, és a baba (remélhetőleg) hosszabb ideig alszik éjszaka. Ahogy leülsz a szőnyegre a jógaedzéshez, észreveszed, hogy hullani kezd a hajad. Haj van… mindenhol.

    A terhesség és a szülés után bekövetkező fizikai és érzelmi változások mellett a hajhullás lehet az egyik legkellemetlenebb és legbosszantóbb tünet. Annak ellenére, hogy valószínűleg bizonyos ismeretekkel rendelkezel arról, hogy az új szülők szülés után elveszítik a hajuk egy részét, a folyamat még mindig váratlan és elsöprő erejű lehet. Legalábbis kihívást jelenthet, még ha nem is zavar annyira.

    A szülés utáni hajhullás hihetetlenül gyakori, és fontos megjegyezni, hogy ez nem állandó állapot. Alább olvasd el, miért fordul elő a hajhullás, és kérj szakértői tanácsot a hajhullás lassítására vonatkozóan.

    Mi történik a hajaddal a terhesség alatt

    Terhesség alatt a haj lassabban hullik, mint általában. Ez dúsabb és dúsabb hajat eredményezhet, mivel nem veszítesz belőle annyit minden héten. „Amikor terhes vagy, kiváltságos hormonális állapotban vagy” – mondja Dr. Yates, chicagói székhelyű hajhullási sebész. – „A harmadik trimeszterében az ösztrogénszint hatszor magasabb, mint normális esetben. Mind az ösztrogén, mind a progeszteron (amely szintén nő a terhesség alatt) támogatja a haj növekedését és csökkenti a hullást azáltal, hogy a hajat állandó anagén (növekedési) fázisban tartja. Ez megmagyarázza, hogy a hajad miért néz ki a legragyogóbbnak a szülés idején.”

    Amellett, hogy a terhesség alatt megnövekszik a hormonszint, az általános életmódbeli változások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a haj teltebb legyen. „A legtöbb beteg hajának javulását tapasztalja a terhesség alatt, valószínűleg a szülés előtti vitaminok és a jobb táplálkozás, valamint az egészségesebb életmód miatt” – mondja Kavita Mariwalla, egy New York-i székhelyű bőrgyógyász.

    Egy normál, egészséges fejbőr naponta 50-100 hajszálat veszít. Egy tanulmány kimutatta, hogy a normál haj általában 85 százalékban aktívan növekszik, és 15 százaléka nyugalmi fázisban van. Egy stresszes esemény, például a szülés után a nyugalmi fázis mértéke 70 százalékra emelkedhet.

    Változás a terhességről a szülés utánira

    Amikor valaki szülés után van, a szokásos hajhullási ciklusa folytatódik. Emiatt az emberek gyakran úgy érzik, hogy a szokásosnál több hajuk hullik, de néha ez csak azért van, mert terhesként kevesebb haj hullik ki.

    Amint a hormonszint a szülés után lecsökken, a szervezet elengedi a hajat, ami hullik. „A szülés utáni időszakban fellépő hajhullást telogen effluviumnak nevezik” – jegyzi meg Dr. Mariwalla. Elmagyarázza, hogy az ilyen típusú hajhullásnak semmi köze magához a terhességhez, inkább a szüléssel járó stressz okozza.

    „Az ilyen típusú hajhullás bármilyen stresszor után jelentkezik, beleértve a betegségeket, az általános érzéstelenítést, és még egy olyan boldog eseményt is, mint egy gyermek születése” – teszi hozzá.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!