2024. április 25. csütörtök
More

    Cukorbetegség: orvosság helyett sport és a diéta

    A rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a testsúly csökkentése eredményesebben csökkenti a magas vércukorszintet, mint a gyógyszerek – állítják amerikai kutatók.

    Ha a megfelelő diétát rendszeres mozgással párosítják, akkor ez hatásosabb a cukorbetegség kezelésére, mint a gyógyszerek szedése – ez olvasható abban a tanulmányban, amely a The New England Journal of Medicine című amerikai orvosi szaklap legújabb számában jelent meg.

    Az amerikai kutatók összesen 3200 cukorbeteggel végeztek kísérleteket: egy részüket gyógyszerrel kezelték, másik csoportjuknak viszont gyógyszer helyett diétát és rendszeres mozgást (heti 5 alkalommal félórás sétát) írtak elő. Ha ez utóbbiak valóban követték az előírásokat (s ennek nyomán legalább 5-7 százalékot fogytak), akkor náluk átlagban 58 százalékkal csökkent a vércukor szintje. Az orvossággal kezelt betegeknél viszont csak 31 százalékos volt a csökkenés.

    Az orvosok szerint ezek a tények nem pusztán a betegeknek, de a cukorbajra hajlamos, ám még egészséges embereknek is reményt adhatnak: viszonylag enyhe (de állandóan betartott) diéta és rendszeres mozgás mellett megelőzhető a betegség kialakulása.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!