2024. március 28. csütörtök
More

    Alzheimer-kór ellen is jó

    A rendszeres testmozgás segíthet az öregkorban kialakuló Alzheimer-kór megelőzésében, állapították meg kutatók az Amerikai Neurológiai Akadémia nemrég tartott szakmai tanácskozásán. Egy esettanulmány szerint azok, akik 20 éves koruktól 59 éves korukig rendszeresen kocogtak, kerékpároztak és úsztak, csökkentették az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

    – Ez újabb ok arra, hogy testmozgást végezzünk – idézi a Reuters a tanulmány irányítóját, Arthur Smith neurológust. – Azt még nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mennyi mozgás tanácsos, de a fő az, hogy rendszeres legyen.

    A neurológus egy interjúban elmondta, a következő lépés annak megállapítása, hogy milyen tipusú testgyakorlatoknak van leginkább jótékony hatásuk.

    A kutatók 373 személy – köztük 126 Alzheimer-kóros – esetében tanulmányozták az életük során kifejtett fizikai tevékenységet.

    – A testgyakorlás, noha nem gyógymód, jótékony hatással van azokra is, akik már Alzheimer-kórban szenvednek – mondta telefoninterjúban egy másik neurológus, Robert Friedland, aki szintén részt vett ebben a kutatómunkában. – Fizikai, társadalmi és szellemi tevékenység folytatása feltétlenül kívánatos az Alzheimer-kóros betegek esetében. A tétlenség rendkívül ártalmas. A testgyakorlás elmulasztása az Alzheimer-kór rizikófaktorai közé tartozik, az életkor előrehaladása, fejsérülés és családi öröklődés mellett.

    Az Alzheimer-kór a demencia olyan visszafordíthatatlan fajtája, amelyre a gondolkodásért és az emlékezésért felelős agyterületek lassú, de folyamatos pusztulása jellemző. Oka nem ismeretes, de valószínűleg genetikai természetű.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!