2024. március 28. csütörtök
More

    Testmozgással és diétával a mellrák ellen

    A testmozgás és a rostokban gazdag étrend, valamint néhány régen ismert ázsiai növény csökkenheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A rák e fajtájának okát sem ismerjük még, ennek ellenére sikerrel felvehetjük vele a harcot – állította Leslie Bernstein, a dél-kaliforniai egyetem rákkutatója az amerikai rákellenes társaság rendezésében lezajlott ismeretterjesztő fórumon.

    A női tüszőhormon (ösztrogén) egész életet átfogó jelenléte az egyetlen eddig világosan azonosított kockázati tényező a mellrák kifejlődésére, de a hormon jelenlétét nem könnyű és nem is mindig kívánatos korlátok közé szorítani. Az életkor és a családi adottságok szintén jelentős kockázati tényezők: így például az első menstruáció, az első szülés időpontja, de jelentősége van a szoptatásnak és annak is, mikor köszönt be a változás kora (klimax) a nő életében.

    A kutatók úgy vélik, hogy testmozgással, egyfajta diétával és bizonyos növények kivonataival hatásosan befolyásolható a női nemi hormonok (ösztrogének) jelenléte. Bernstein és kollégái szerint azoknál a negyven év alatti nőknél, akik mondjuk rendszeresen tornáznak életük folyamán, jelentősen csökken a mellrák kialakulásának kockázata.

    Tanulmányuk szerint, akik hetente 1-3 órát edzenek 30 százalékkal, míg a hetente kitartóan négy órán át testgyakorlatokat végzőknél 60 százalékkal csökken a betegség kialakulásának kockázata. A kutatások szerint a testmozgás kedvezően hat ugyanis a tüszőhormon szintjének alakulására. Bernstein és kollégái több mint ötszáz mellrákos és több mint ötszáz egészséges nőt kérdezett ki testedzési szokásaikról serdűlőkoruktól kezdve és úgy találták, hogy még akik viszonylag később kezdték a rendszeres testmozgást azok is jelentősen csökkenhetik ezzel a betegség kialakulásának kockázatát.

    Robert Kradjian Daly City-ben élő sebészorvos, a ,,Diéta és a mellrák,, című könyv szerzője, úgy véli, hogy a kockázat csökkentésének másik hatékony útja sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint a hüvelyesekben gazdag táplálék. Kradjian szerint mindez hatásos a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések ellen is. A sebészorvos szerint a betegség elkerülésének legígéretesebb módja az étrend megváltoztatása: a húsételek és a tejtermékek kerülése, amelyek túl sok zsírt és fehérjét tartalmaznak.

    A UPI hírügynökség beszámolója szerint a kutatók érdeklődéssel fordultak több olyan régről ismert ázsiai fűféle és éltelféleségek felé, mint a szójabab vagy az édesgyökér, tanulmányozva ezek hatását a mellrák megelőzésében – számolt be David Zava a California Public Health Foundation rákkutató részlegének társelnöke. Ezek egy része a női nemi hormonokhoz hasonló növényi összetevőket, úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaznak, amelyeket hagyományosan a klimaxos tünetek enyhítésére alkalmaznak. Laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok szerint a fitoösztrogének ellentmondásos tulajdonságokat mutatnak. Az ösztrogének hatásához hasonló működési mechanizmusuk van, mégis gátolják mellrákos daganat esetében a sejtek növekedését, míg a humánösztrogén laboratóriumi körülmények között ösztönzi a mellrákos daganatos sejtek növekedését.

    Eszerint e ,,növényi ösztrogének,, egyfajta természetes védőanyagok. Ma még azonban korai lenne eldönteni azt, , hogy például a kínai füvek jótékonyan vagy károsan hatnak-e a mellrák esetében. David Zava érdeklődését e növények, és különösen a szójabab iránt az magyarázza, hogy a megfigyelések szerint ázsiai nőknél a mellrák jóval kisebb számban fordul elő, mint amerikai társaiknál. Az ázsiai országokban a nők kalóriaszükségletük mintegy ötven százalékát éppen a szójababból fedezik, amely viszont igen gazdag fitoösztrogénekben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!