2024. április 25. csütörtök
More

    Futással a depresszió ellen

    Már régóta ismert, hogy az egészséges embereknél a rendszeres testmozgás segít a depresszió leküzdésében. Egy öt évig tartó, a gyógyszerek és a testedzés hatását összehasonlító vizsgálat előzetes részeredménye szerint a rövid, de nagy erőkifejtést igénylő edzés a klinikai depresszió tüneteit átmenetileg teljesen megszüntetheti.

    A kísérletet a Duke University Hospital Centerben végezték: 55 depresszióban szenvedő beteg 14 percig futott egy végtelenített szalagon, olyan gyorsan, ahogyan csak tudott. A kísérlet előtt és után mindannyiukkal egy, az érzelmi állapotukra vonatkozó szabványtesztet töltettek ki. Az eredmény: a futás hatására a depressziós tünetek átlagosan 82 százalékkal csökkentek. Arra, hogy milyen mértékben csökkentek a tünetek, a depresszió súlyosságának semmilyen befolyása nem volt. Szinte valamennyi beteg tetterőtől duzzadónak és vállalkozószelleműbbnek érezte magát a kísérlet után. Az azonban még nem világos, hogy ez az érzés mennyiben tulajdonítható annak, hogy a tesztet sikeresen elvégezték és mennyiben a futás tünetjavító hatásának.

    Az előzetes eredmények mindenesetre arra utalnak, hogy a rövid, erőteljes testedzés a gyógyszerek alkalmazásának csökkentését segítheti elő – írta a Neue Zürcher Zeitung.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!