2024. április 19. péntek
More

    Brit életmód: elhízás, dohányzás, stb…

    A brit tv-nézők szörnyülködve nézték minap a CBS képsorait egy amerikai kisgyermekről, aki 18 hónapos korára „iskolaérett” súllyal büszkélkedhet: a mérleg ugyanis 34 kilót mutat alatta. Bár a képsorok tanúsága szerint a mama sem nevezhető szilfidnek, a szülők hormonzavart emlegetnek – annál is inkább, mert a „kicsike” hároméves bátyja szintén rekordot dönt a maga 53 kilogrammos testsúlyával.

    A CBS képsorai szinte tükröt tartottak a szigetország lakossága elé, amely a kormány megbízásából készült legújabb fölmérés tanúsága szerint több egészségi problémával is küzd. Közülük az első helyen szerepel az elhízás. A statisztikusok kimutatták, hogy a brit lányok, asszonyok 16 százalékának van súlyfölöslege, szemben a tíz évvel ezelőtt regisztrált 12 százalékkal. A férfiak körében jelenleg 13 százalékos a kórosan túltúpláltak aránya, ami majdnem kétszerese az 1986-os szintnek.

    A hájasok egy része – amikor már nem bír a tükörbe nézni – orvoshoz fordul, ám utóbbiak zöme beéri azzal, hogy beutalja páciensét egy tornaklubba. Az alapvető gondot azonban az étrend jelenti, pontosabban az étrend megváltoztatásával lehet hatékonyan küzdeni az elhízás ellen – állítja az orvosi kamara titkára. Ennek jótékony kiegészítője lehet a rendszeres testmozgás, az autó helyett a kerékpár használata, vagy a gyaloglás.

    A kormány négy éve kitűzött és az ezredfordulóra elérendő népegészségi céljai siralmas képet mutatnak. A 27 cél közül mindössze 11-hez sikerült közelebb kerülni 1992 óta. Az elhízottak számának gyarapodása mellett aggasztóan növekszik a rendszeresen alkoholizáló hölgyek tábora, és feltartóztathatatlannak tűnik a dohányzás terjedése az iskoláskorú fiatalok körében – derül ki az egészségügyi minisztérium jelentéséből.

    Aggódva állapítják meg a fölmérés készítői, hogy a britanniai hölgyek egyre nagyobb számban lépik túl az alkoholfogyasztás még egészségesnek tartott határát. Ennek fő okát a piacot elárasztó, viszonylag alacsony alkoholtartalmú, ám éppen ezért gátlástalanabbul fogyasztható „kontyalávalókban” vélik fölfedezni. A nők bizonyos része jövedelmének egyre nagyobb százalékát költi szeszesitalokra; sikk lett inni a munkaidő alatt elköltött ebéd után, a napi munka végeztével, a hétvégeken – mutatott rá egy szociológus

    Az iskoláskorú fiatalok körében 1992-höz képest 50 százalékkal emelkedett a rendszeresen dohányzók aránya. A 15 éven aluliak közül minden nyolcadik naponta legalább egy cigarettát szív el. Az orvosok körében ez fölveti annak mérlegelését, vajon nem kellene-e szigorúbban fellépni a dohányáruk reklámozása ellen. Ha ugyanis tétlenül nézzük a cigarettahirdetések terjedését, akkor aligha lehet esélyünk arra, hogy megfordítsuk a fiatalkorúak dohányzásának jelenlegi tendenciáját – mutatott rá John Moxham professzor.

    A kormányzat részéről egyelőre nem mutatkozik hajlandóság arra, hogy korlátozza a dohánytermékek reklámját, sem pedig arra, hogy bizonyos élelmiszerek és szeszesitalok csomagolásán felhívja a fogyasztók figyelmét a tartalom egészségkárosító hatására. Az egészségügyi minisztérium jelentésében beéri annyival, hogy a kitűzött népegészségi célok egy részének felülvizsgálatát ajánlja a kormánynak. Egyúttal javasolja annak megvizsgálását, vajon a dohányzásellenes felvilágosításra a költségvetésben előirányzott évi 12 millió fontot a lehető leghatékonyaban használják-e fel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!