2024. április 25. csütörtök
More

    Körmére nézünk

    A kéz sok mindent elárul egy emberről, így persze önmagunkról is. A párkapcsolatokban a kéznek, a körmöknek döntő szerep jut az első benyomások kialakításánál. Nagyon sok függ tehát attól, hogy valakinek szép, ápolt-e a keze, gondozottak-e a körmei, avagy repedezettek, töredezettek, netán ápolatlanok.

    Vegyük szemügyre most csak a körmünket

    A szép, egészséges körmök nemcsak az ápoltságot, hanem a belső egészséget is tükrözik.

    Az egészséges köröm elölről nézve enyhén íves, rugalmas, kemény, tompa fényű, rózsaszínű és a felülete sima. Látható része nem élő szövet, hanem 0,5-1 milliméter vastagságú szarulemez. Ha törékeny és
    könnyen berepedezik, szálkásodik, annak oka anyagcserezavar éppúgy lehet, mint vitamin-, mész- vagy vashiány. A berepedezések egyértelműen ásványianyag- és vitaminhiányra utalnak. (A töredezett, vékony köröm megmentője a langyos olívaolajos kézfürdő.) Légzési nehézségekre vagy szívbetegségre valló tünet a domború köröm, míg a homorú körmök a szervezet vashiányáról árulkodnak. A puha, vékony körmök vérszegénységre és a hormonrendszer csökkent működésére figyelmeztetnek.

    Ugyancsak az egészségi állapot tükre a köröm színe. Az egészséges ember rózsaszínű körmével szemben a fehér, a lilás, kékes árnyalatok már bizonyos elváltozásokról adnak hírt. A lilás-kékes köröm vérkeringési rendellenességekre utalhat, de ilyen a köröm akkor is, ha nagyon lehűl a szervezet.

    Az elszíneződés többnyire külső hatás következménye, gondoljunk csak a dohányosok nikotintól sárga körmére. A barnás-feketés elszíneződés lehet bevérzés következménye, például, ha erősebb ütés érte ujjunkat. Fehér foltok többnyire manikűrözés közben keletkező apróbb sérülések következtében alakulnak ki. Ha azonban nagyon kifehéredik a körmünk, elővigyázatosságból nézessük meg a májunkat. Mert az elszíneződést okozhatják bizonyos betegségek is. A pikkelysömör és a foltos hajhullás sárgás-barnás, a baktériumos fertőzések általában sárga, a gombák pedig fehér, sárga, barna vagy fekete körömszínt idéznek elő. A körmön megjelenő fehér pöttyök viszont többnyire ártalmatlanok. Kiváltói: a fáradtság, kimerültség. Ahogy kipihentük magunkat, eltűnnek.

    Jellemrajz – körömből

    A vízszintes rovátkoltság cinkhiányra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. A hosszanti csík lehet születési adottság, de elégtelen folyadékbevitel velejárója is. A hosszanti és haránt barázdáltság olykor súlyos fertőző betegségek következménye. A hosszirányú vonalakat okozhatja vitaminhiány. A merőleges bemélyedések szervi bajokat is jelezhetnek.

    A körmök formája az egyéniségre, jellemre is utal. Például a lapos körömfelépítés kényelemre hajló, hideg, közönyös emberre vall. A félős, a saját árnyékától is megijedő ember körme legyező formájú. A szögletes körmök elvhűséget, a szabályokhoz való ragaszkodást mutatnak. Kerek körme a diplomatikus, rugalmasan alkalmazkodó embereknek van. A puha vagy könnyen törő körmök olyan emberre utalnak, akik életerejüket túlságosan is próbára teszik, rablógazdálkodást folytatnak testükkel, szellemi energiáikkal. A körömrágás nemcsak bizonyos ásványi anyagok hiányát mutatja, hanem elfojtott indulatok, lelki problémák következménye is lehet.

    A kézkörmök gyorsabban, a lábkörmök lassabban nőnek, napközben és nyáron gyorsabban, mint éjszaka télen. A hüvelykujj körme 5-6 hónap alatt éri el teljes hosszát, míg a többieknek a fele időre van szükségük. Fél év szükséges ahhoz, hogy az ujj utolsó percén lévő teljes köröm kicserélődjön. Az eltávolított köröm csak 12-18 hónap elteltével nő ki újra.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!