2024. március 29. péntek
More

    Életmód – Ásványi anyag pótlás sportolásnál

    Az intenzíven sportolók esetében különösen kritikus lehet, ha nem fogyasztanak elegendő folyadékot, illetve, ha nem a megfelelő ásványi anyag összetételű italt fogyasztják – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

    A laikus közvélemény számára a legfontosabb tanács, hogy legalább 1,5-2 liternyi folyadékot kell minden nap meginni, különösen nagy melegben. Az aktív testedzést végzők figyelmét viszont arra hívják fel a szakemberek, hogy a sportolásnál ennél jóval többet kell juttatni a szervezetnek, és az sem mellékes, hogy miből. A sópótlás az edzés alatt segít a vérmennyiség megőrzésében. Ugyanakkor a sót (nátriumot) tartalmazó ital stimulálja a
    szénhidrátok felszívódását, és tovább fokozza a folyadékfelvételt. Ha edzés előtt, illetve után nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk, ám ásványi anyagok nélkül, megtörténhet, hogy a testfolyadékok felhígulnak, ez pedig nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezethet. Az alacsony sószint a testünkben görcsöt és kimerülést okozhat. A megelőzéshez ideális esetben ajánlott sót, gyorsan felszívódó glukózt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó italt fogyasztani.

    Erre kell tekintettel lenni az ásványvizek fogyasztásánál is.

    Mivel szervezetünk igénye kortól, nemtől, igénybevételtől függően nagyon is eltérő lehet, figyelmesen kell a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. A minőségi és biztonsági szempontok egyre jobban felértékelődnek, így van ez az ásványvizek esetében is.

    Lengyelországban öt szénsavas illetve szénsavmentes ásványvizet hasonlítottak össze mikrobiológiai szempontok alapján. Az ásványvíz fajtája, a hosszú tárolási idő, valamint a széndioxid hiánya befolyásolta a baktériumok megjelenését. A vizsgálatból az derült ki, hogy a szénsavmentes ásványvizek érzékenyebbek, jobban kell tehát figyelni arra, hogy száraz, hűvös, lehetőleg hűtött helyen tároljuk, különösen a nagy melegben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!