2024. április 24. szerda
More

    Az emberek a mesterséges intelligenciát használják fel a gyógyszerfejlesztés felgyorsítására

    Ahogy járkálsz a gyógyszertárban, és arra vársz, hogy valaki az üveg mögött kiállítsa a recepted, az idő elhúzódhat. De elgondolkoztál már azon, hogy valójában mennyi ideig tart egy új gyógyszer létrehozása?

    Körülbelül 12 évet és 1 milliárd dollárt költenek egy gyógyszer elkészítésére. A mesterséges intelligencia (AI) célja ennek felgyorsítása.

    A cél:

    • Több gyógyszer a ritka betegségek kezelésére.
    • Kevesebb mellékhatás.
    • Személyre szabott kezelések.
    • Rövidebb idő alatt és alacsonyabb költséggel.

    Legalább 230 vállalat használ mesterséges intelligenciát új gyógyszerek kifejlesztésére, de a sok felhajtás ellenére a mesterséges intelligencia még nem hozott forgalomba egy gyógyszert önmagában.

    Az AI minden ígérete ellenére vannak buktatók is. Meg kell találni az egyensúlyt az adatok, az emberi biológia és a között, hogy a technológia milyen messzire mehet el, mielőtt az embernek közbe kell lépnie.

    A mesterséges intelligencia algoritmusai próba és hiba útján tanulnak, új adatpontokat választanak ki, amelyekből tanulni szeretnének, megjósolják, hogy a meglévő gyógyszerek milyen hatást fejtenek ki, vagy javasolják, hogyan készítsenek újat. Először azonban sok adatra van szüksége – és a megfelelő fajtára. Vagy az új kezeléshez vezető út zsákutca lehet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!