2024. április 25. csütörtök
More

    Életmód – Az egészséges fogakért

    A fogszuvasodás nem más, mint a fogzománc sérülése, amely foglyukasodáshoz vezet. A jelenség különösen 5 és 17 éves kor között gyakori, de ennél korábbi és későbbi megjelenésére is egyaránt lehet számítani. Nem kell azonban tétlenül várni, míg bekövetkezik, tenni kell ellene.

    Étkezések, különösen magas cukortartalmú italok és szénhidrátban gazdag táplálékok fogyasztása után a szájban képződő nyálból, savból, baktériumokból és ételmaradékokból keletkezett lerakódások fogszuvasodást okozhatnak. A folyamat észrevétlenül zajlik, ezért ha elmarad a rendszeres orvosi ellenőrzés, a fogon keletkező lyukról csak akkor szerez valaki tudomást, amikor már fájdalmat okoz. Ez különösen édes ételek fogyasztása után, hideg, vagy meleg hatására erősödhet fel – áll az orvostkeresek.hu nevű szakmai portál közleményében.

    A fogszuvasodás megelőzésének első lépése a rendszeres, napi kétszeri, alapos fogmosás, és az egyszeri fogselyem-használat. Ajánlott továbbá évente legalább két alkalommal fogorvosi rendelőben, professzionális fogtisztítást végeztetni.

    Bizonyos betegségek, mint például a diabétesz esetén fokozott figyelemmel kell kísérni a fogak állapotának változását. Évente-kétévente ajánlott röntgenfelvételt készíttetni, s így az esetlegesen felmerülő problémák korai stádiumban kezelhetők.

    A cukrozott ételek, szénsavas italok, édességek kerülésével nagy mennyiségű ártalmas lerakódás előzhető meg, mint ahogy a főétkezések közti „nassok” elhagyásával ugyancsak a fogak egészségét lehet védeni. A cukormentes rágógumi segít a fogzománc épségét károsító savas hatás semlegesítésében. Az étkezések utáni fogmosás szintén jótékony hatású.

    A fogak épségének megőrzéséről nem csak külsőleg, de – bevitt ásványi anyagok útján – belsőleg is lehet gondoskodni. A fluor utánpótlásával jelentősen csökkenthető a fogszuvasodás.

    Az Egyesült Államok országaiban a fluorral kiegészített csapvíz fogyasztásának köszönhetően 29 százalékkal csökkent a gyermekek közt a fogszuvasodás előfordulása. Rendszeres fluoridos kezelés fogorvosi rendelőkben is kérhető, alkalmazása különösen gyermekek számára javasolt.

    A gyermekek zápfogai és előzápfogai rágófelületének védelmére alkalmazható egy speciális réteg, ezzel bevonva a fogakat extra védelem keletkezik a fogszuvasodással szemben. Az eljárás a zápfogak kinövésének idején: 5 és 7 éves, majd 10 és 14 éves kor közt történhet. A műveletet főként gyermekeknél alkalmazzák, azonban bizonyos esetekben felnőtteknél is hasznos lehet – ajánlja a szakportál.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!