2024. március 29. péntek
More

    Miért fontos az izmok nyújtása?

    Akár rendszeresen jársz az edzőterembe, akár kevésbé aktív életmódot folytatsz, a nyújtás fontos a boldog és egészséges izmok számára. Nemcsak feszesebbé teszi, de megelőzheti a sérüléseket, vagy akár javíthatja a sportteljesítményt. Ha nincs időd az edzőteremre, akkor azt is érezheted, hogy nincs a nyújtásra szánt időd sem.

    Alapvetően a rendszeres nyújtás növelheti a rugalmasságot és a mobilitást, ami segíthet elkerülni az izmok egyensúlyhiányát és megelőzni a sérüléseket. Ha edzel, tudsz feszesebb izmokat kialakítani, és ennek következtében korlátozott mozgási tartományod alakulhat ki, ami ízületi fájdalmat, izomfeszülést és akár sérülést is okozhat.

    „Ez az egyik olyan dolog, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak az egészség, a wellness és a fitnesz területén” – mondja Austin Martinez, a StretchLab oktatási igazgatója. – „Az emberek nagyon gyorsan kimondják, hogy „fittebbnek kell lennem” vagy „erősebbnek kell lennem”, de aztán figyelmen kívül hagyják az olyan alapokat, mint a rugalmasság és a mobilitás. Ahhoz, hogy erősebb vagy gyorsabb legyél, jól kell tudnod mozogni, képesnek kell lenned kitartani ezeket a mozdulatokat anélkül, hogy idővel sérüléshez vezetne.”

    Az izmok működőképes megőrzésén kívül a nyújtás számos egyéb előnnyel is jár a lelkes edzők számára. Segíti az izmok gyógyulását, és csökkentheti az edzések közötti regenerálódási időt. A sportteljesítményt is javíthatja.

    Még ha nem is edzel rendszeresen, a nyújtás elengedhetetlen. A túl kevés mozgás, de ha az egész napos ülés is okozhat feszült izmokat. A feszes combizom például megnehezítheti a láb teljes kinyújtását járás közben, és sérülést okozhat, amikor felkelsz és mozogsz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!