2024. április 25. csütörtök
More

    Oxitocin: Tények az „ölelkezési hormonról”

    Az oxitocin egy hormon, amelyet az agyalapi mirigy hátsó lebenye választ ki, egy borsónyi struktúra az agy alján. A Texas Medical Center szerint néha „ölelési hormonnak” vagy „szeretethormonnak” is nevezik, mert akkor szabadul fel, amikor az emberek összebújnak vagy szociálisan kötődnek. A Frontiers in Psychology folyóiratban 2017-ben megjelent kutatás szerint még a kutyájával való játék is okozhat oxitocin túlfeszültséget. De ezek a becenevek félrevezetőek lehetnek.

    Az American Psychological Association szerint az oxitocin felerősítheti a megromlott kötődés emlékeit is, például olyan esetekben, amikor a férfiaknak rossz a kapcsolata az anyjukkal. Az is előfordulhat, hogy az emberek kevésbé fogadják el azokat, akiket kívülállónak látnak. Más szavakkal, az, hogy az oxitocin ölelkező vagy gyanakvó érzést kelt-e másokkal szemben, a környezettől függ.

    Oxitocin nőknél

    Az oxitocin különösen fontos hormon a nők számára. „Az oxitocin az agyban termelődő peptid, amelyet először a születési folyamatban és a szoptatásban játszott szerepe miatt ismertek fel” – mondta Larry Young, a Georgia állambeli Atlantai Emory Egyetem viselkedési idegkutatója.

    A hormon növeli a méhösszehúzódások erejét és gyakoriságát a vajúdás során, és elősegíti a méh összehúzódását a szülés után, a „ Drogok terhesség és szoptatás alatt ” című könyv egyik fejezete szerint (Elsevier BV, 2015). Amikor a csecsemőt az anyja szoptatja, a stimuláció hatására az anya szervezete oxitocint szabadít fel, ami viszont arra utasítja a szervezetet, hogy „engedje le” a tejet, hogy a baba megihassa.

    Az oxitocin elősegíti az anya-gyermek kötődést is. A vizsgálatok azt mutatják, hogy „a nőstény patkányok a kölyköket averzívnek találják, ha a nőstények szüzek” – mondta Young a Live Science-nek. – „De amint megszülnek, az agy átalakul, így ellenállhatatlannak találják a kölyköket” – mondta. És hasonló eredmények láthatók az emberekben is.

    A Pszichológiai Tudományok Szövetsége megállapította, hogy minél magasabb az anya oxitocin szintje a terhesség első trimeszterében , annál valószínűbb, hogy kötődő magatartást tanúsít, például énekel a babájának.

    Bár az anyai kötődés nem mindig köthető szüléshez – elvégre az emberi nőstények örökbe tudnak fogadni csecsemőket, és gondoskodhatnak róluk –, a terhesség alatt felszabaduló oxitocinnak úgy tűnik, hogy szerepe van a motivációban és a csecsemőhöz való kötődés érzésében. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a babával való interakció hatására a csecsemő saját oxitocinszintje megemelkedik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!