2024. április 20. szombat
More

    Tüdőhigiénia légúti betegségek esetén

    A mélylégzés, a tüdőgyakorlatok és a mellkas kopogtatása néhány olyan technika, amely az úgynevezett tüdőhigiénia alá tartozik. Ezeket a stratégiákat olyan krónikus betegségekben szenvedőknél alkalmazzák, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), cisztás fibrózis és bronchiectasis, hogy segítsenek eltávolítani a tüdőt elzáró nyálkaképződést.

    Nincs meggyőző bizonyíték a tüdőhigiénia előnyeiről, de sokan úgy érzik, hogy ezzel a kezeléssel javulnak a tünetek. A tüdőhigiénia különösen hasznos lehet, ha az ilyen betegségeket fertőzések bonyolítják, például tüdőgyulladás, amely növeli a nyálkahártya-váladékot.

    Előfordulhat, hogy a kezelés egyes részeit fizikoterapeuta vagy légzésterapeuta végzi. Azt is megtanulhatod, hogyan végezz el néhány tüdőhigiéniai módszert otthon, bár bizonyos esetekben szükséged lehet családtagok vagy más gondozók segítségére.

    Tüdőhigiénés módszerek

    A tüdőhigiéniának számos aspektusa van. Ezek mind fizikai manipulációs technikák alkalmazását jelentik, amelyek segítenek a ragadós nyálka köhögésében. Te és terapeutád a technikák bármilyen kombinációját használhatjátok a tüdőhigiénés ülés során.

    Ellenőrzött köhögés
    Az ellenőrzött köhögés az egyik leghatékonyabb módja a légutak kiürítésének tüdőbetegség kapcsán. A terapeuta vagy a nővér megmutatja, hogyan ülj megfelelően, és hogyan köhögj, hogy eredményes legyen.

    Mély lélegzés
    A mély légzés olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: mélyen belélegzel, majd megpróbálod felköhögni a váladékot.

    Ösztönző spirometria
    Az ösztönző spirométer egy olyan orvosi eszköz, amellyel megtornázhatod a tüdődet. Ahogy fújsz a készülékbe, méri, hogy mennyi levegőt szívsz. Ez a mérés referenciaértékként használható a tüdő gyakorlásához.

    Mellkasi ütőhangszerek
    Ha mellkasi ütőhangszered van, a terapeuta mechanikus eszközzel ismételten megütögeti a mellkasodat. Az így létrejövő vibráció elősegítheti a tüdődben rekedt vastag nyálka feloszlatását, így könnyebben eltávolítható az.

    Posturális vízelvezetés
    Ez a módszer a test helyzetét használja (a gravitáció segítségével), hogy segítse a nyálka eltávolítását a tüdőből. Fizikoterapeutád vagy légzésterapeutád pontosan megmondja, hogyan helyezkedj el ehhez az eljáráshoz. A testtartási vízelvezetést gyakran mellkasi ütéssel együtt végzik, ami feltöri a nyálkát a tüdőben.

    A tüdőhigiénia alternatívái

    A tüdőhigiénés technikákat biztonságosnak tekintik, és sok tüdőbetegségben szenvedő ember úgy érzi, hogy javult ez a terápiás megközelítés. Ennek ellenére úgy érezheted, hogy a tüdőhigiénia nem megfelelő a tünetek kezelésére, vagy kényelmetlennek vagy fizikailag kényelmetlennek találhatod.

    A tüdőhigiénia mellett vagy helyett más módszerek is használhatók a légúti nyálka csökkentésére vagy hígítására. Beszélj egészségügyi szakembereddel a következőkről:

    • Köptetők: A nyálkahártya hígítására és fellazítására szolgáló gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek valóban jobban köhöghetnek. Ebben az esetben ez jó dolog, mivel ezeknek a gyógyszereknek a célja a köhögés termelékenysége.
    • Nyálkaoldó szerek: A nyálkaoldó gyógyszereket vastag tüdőváladék hígítására használják. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a légúti exacerbációk gyakoriságát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!