A szervezetnek 13 nélkülözhetetlen vitaminra van szüksége, amelyeket különféle ételek fogyasztásával kaphat. Mivel ezeknek a vitaminoknak más-más szerepük van a szervezetben, a vitaminhiánynak számos egészségügyi hatása lehet, attól függően, hogy melyik vitamin hiányzik.
Hiány alakulhat ki az alacsony vitaminbevitel miatt, és számos betegség hajlamosíthat vitaminhiányra. A vitaminhiányt vérvizsgálattal lehet kimutatni, és korrigálható orális (szájon át) vagy injekciós vitamin-kiegészítőkkel.
A 13 nélkülözhetetlen vitamin:
- A vitamin
- D-vitamin
- E vitamin
- K vitamin
- C vitamin
- B1-vitamin tiamin
- B2-vitamin riboflavin
- B3-vitamin niacin
- B5-vitamin pantoténsav
- B6-vitamin piroxidin
- B7 vitamin biotin
- B9-vitamin folát
- B12-vitamin kobalamin
Tünetek
A vitaminhiánynak számos különböző tünete van. Általában észrevehető hatások csak akkor kezdődnek, ha több hónapig alacsony vitaminszinten szenved.
A vitaminhiány gyakori tünetei a következők:
- Fáradtság, energiaszegénység
- A csontsűrűség csökkenése
- Száraz bőr és haj
- Depresszió
- Ingerlékenység
- Könnyű zúzódás vagy vérzés
- Gyenge sebgyógyulás (hosszú ideig tartó sebek)
- Fertőzésekre való hajlam
- A bőr színének megváltozása (általában kicsi, lapos, világos foltok a bőrön)
Komplikációk
A hosszan tartó vitaminhiány súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat, amelyek még kezeléssel sem javulhatnak.
A súlyos vitaminhiány a következőket okozhatja:
- A kezek és lábak érzékelésének csökkenése
- A lábujjak és az ujjak gyengesége
- Látásvesztés
- Emlékezet kiesés
- Viselkedésbeli változások
- Légszomj
- Tachycardia (gyors szívverés)
A terhesség alatti vitaminhiány komoly probléma lehet, ami fejlődési problémákhoz vezethet, amelyek a növekvő babát érintik. Valójában a vitaminhiánynak komoly hatásai lehetnek a terhesség első 10 hetében, amikor a legtöbb nő nem is tudja, hogy terhes.
Okai
A vitaminhiány legnyilvánvalóbb oka az étrenddel kapcsolatos. A vitaminok összetett molekulák, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban, húsban, baromfiban és tenger gyümölcseiben. Minden vitamin egynél több élelmiszerben található, és egyes élelmiszerek vitaminokkal vannak dúsítva, például a tej természetesen tartalmaz kalciumot (ami ásványi anyag, nem vitamin), és D-vitaminnal dúsítják. A tésztát, a rizst és a gabonaféléket gyakran különféle vitaminokkal dúsítják.
Az étrendi tényezők mellett egészségügyi állapotok is befolyásolhatják a vitaminok felszívódását, még akkor is, ha az étrendből származó vitaminbevitel megfelelő.