2024. április 20. szombat
More

    E-vitamin túladagolás

    Az E-vitamin, más néven alfa-tokoferol, nyolc rokon vegyületből álló csoport, amelyet antioxidánsként használnak, hogy megvédjék a szervezet sejtjeit a károsodástól. Megtalálható a halban, a növényi olajban, a diófélékben, a magvakban, a búzában és a leveles zöldségekben. Az ajánlott napi adag felnőtteknek 15 mg.

    Az E-vitamin-kiegészítők ritkán okoznak kárt, ha az ajánlott napi adagban szedik. Ugyanez nem mondható el, ha az E-vitamint napi 300 nemzetközi egységnél (NE) nagyobb adagban szedik. A BMJ-ben megjelent 2010-es tanulmány szerint napi 300-800 NE E-vitamin bevétele akár 22%-kal is növelheti a vérzéses stroke kockázatát, még az ennél kisebb adagok is okozhatnak mellékhatásokat, például hányingert, hányást, gyomorfájdalmat és hasmenést.

    Az E-vitamin lelassíthatja a véralvadást, és előfordulhat, hogy kerülniük kell azoknak az embereknek, akik vérhígítót szednek, mint például a Coumadin (warfarin) vagy a Plavix (klopidogrel).

    Az E-vitamin-kiegészítőket szintén kerülni kell azoknál az embereknél, akiknek kórtörténetében szívroham, szélütés, vérzési rendellenességek vagy fej-nyaki rákos megbetegedések szerepelnek.

    A vérhígítókon kívül az E-vitamin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a Sandimmune immunszuppresszív gyógyszert (ciklosporint), bizonyos kemoterápiás szereket, sztatinokat, például a Lipitort (atorvasztatin) és a tamoxifent.

    Az E-vitamin-kiegészítőkről feltételezhető, hogy biztonságosak a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Annak elkerülése érdekében, hogy kölcsönhatások és előre nem látható mellékhatások jelenjenek meg, mindig közöld azt orvosoddal, ha szedsz napi E-vitamin kiegészítés.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!