2024. április 20. szombat
More

    D-vitamin túladagolás

    A D-vitamin, más néven kalciferol, segíti a kalcium felszívódását és a csontképződést. A D-vitamin előállítása a bőrben képződhet, de mivel többen töltik idejük nagy részét zárt térben, vagy olyan szélességi körökben élnek, ahol a napsütés szezonálisan kevesebb, ezért előfordulhat, hogy a napsütötte bőr önmagában nem biztosítja az összes szükséges D-vitamint. A D-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, például dúsított tejben, dúsított gyümölcslevekben, gabonafélékben és halban, és kiegészítésként is kapható. Az ajánlott napi adag 31 és 70 év közötti felnőttek számára 15 mcg (600 NE), és 20 mikrogramm (800 NE) 71 éves és idősebb felnőtteknek.

    Ha napi 100 mikrogramm (10 000 NE) vagy több D-vitamin-kiegészítőt vesz be, fennáll a D-vitamin toxicitás kockázata, ami a vér kalciumszintjének abnormálisan magas szintjéhez vezet. A tünetek közé tartozhat a vesekő, hányinger, visszatérő hányás, székrekedés, erős szomjúság, túlzott vizelés, zavartság és fogyás. A nagy dózisok szedését a rák kockázatával, a szívproblémákkal és a csonttörések fokozott kockázatával is összefüggésbe hozzák.

    A diagnózis a kalcium, a D-vitamin és a foszfor vér- és vizeletvizsgálatával végezhető el. A kezeléshez a D-vitamin bevitel leállítása javasolt, de súlyos esetekben más kezelésekre is szükség lehet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!