2024. március 28. csütörtök
More

    B-vitaminok túladagolása

    A B-vitaminok többsége fontos az anyagcseréhez. Összefügg a bőr, a haj, az agy és az izmok egészségével. Szerencsére a B3- és B6-vitamin kivételével valószínűleg nem fogsz jelentős vitaminmérgezést tapasztalni túlzott használatukkal.

    B1-vitamin (tiamin)

    A B1-vitamin, más néven tiamin megtalálható a marhahúsban, sertéshúsban, teljes kiőrlésű gabonában, hüvelyesekben, diófélékben és napraforgómagban. Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: 1,2 mg (milligramm) férfiaknak és 1,1 mg nőknek. A B1-vitaminról nem ismert, hogy nagy dózisban mérgező lenne.

    B2-vitamin (riboflavin)

    A B2-vitamin, más néven riboflavin, megtalálható a tejtermékekben, a tojásban, a húsban, a lazacban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöld leveles zöldségekben. Az ajánlott napi adag felnőtteknek: 1,3 mg férfiaknak és 1,1 mg nőknek. A B2-vitamin nem bizonyult mérgezőnek nagy dózisokban.

    B3-vitamin (niacin)

    A B3-vitamin, más néven niacin megtalálható a húsban, halban, teljes kiőrlésű gabonában és leveles zöldségekben. Az ajánlott napi adag felnőtteknek: 16 mg férfiaknak és 14 mg nőknek. A B3-vitamint terápiás célokra használják a koleszterin kezelésére, azonban az ezt szedő embereknél fennáll a toxicitás kockázata, ha napi 50 milligramm (mg) vagy nagyobb adagot szednek huzamosabb ideig. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze koleszterinszintjét 30-60 napos niacin (B3) protokoll után. Ha terhes, kerülje a túl sok B3-vitamin bevitelét, mert születési rendellenességeket okozhat.

    A B3-vitamin egyszeri nagy dózisai nem ismertek toxikusnak. A B3-at azonban nem szabad bevenni, ha köszvénye van, mert növelheti a húgysavszintet, és ha sztatinokkal együtt alkalmazzák, nagyobb a kockázata a myopathiának, az akaratlagos testmozgásokat szabályozó izmokat érintő betegségeknek és a rabdomiolízisnek, amely súlyos egészségügyi állapot, amely akkor fordul elő, amikor a sérült izomszövet vegyi anyagokat bocsát ki a vérbe. A B3 ronthatja a peptikus fekélybetegséget is.

    A B3-vitamin toxicitás korai tüneteit néha „niacin flush”-nek nevezik, mert kitágíthatja az ereket (értágulat), és a bőr kipirosodásához, viszketéshez és égéshez vezethet. Bár ártalmatlan, a B3-vitamin toxicitásának fontos mutatója. A B3-vitamin hosszan tartó túlzott használata májkárosodást okozhat, különösen azoknál az embereknél, akik már korábban is májbetegségben szenvedtek.

    B5-vitamin (pantoténsav)

    A B5-vitamin, más néven pantoténsav megtalálható a csirkében, a tojássárgájában, a tejtermékekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben, a gombában, a kelkáposztában, a káposztában és a brokkoliban. Az ajánlott napi adag felnőtteknek 5 mg. A B5-vitamin nem bizonyult mérgezőnek nagy dózisban, de szélsőséges adagokban hasmenést okozhat.

    B6 vitamin

    A B6-vitamin a piridoxinhoz kapcsolódó vegyületcsoport, amely baromfiban, sertéshúsban, halban, teljes kiőrlésű gabonában, hüvelyesekben és áfonyában található. Az ajánlott napi mennyiség 1,3–2 mg felnőtteknek. A napi 100 mg-ot meghaladó kiegészítő adagok terápiás alkalmazáson kívül nem javasoltak felnőttek számára. Az extrém, 1000–6000 mg-os dózisok huzamosabb ideig bevéve negatívan befolyásolhatják az agyat, és neurológiai tüneteket, például zsibbadást és bizsergést okozhatnak a végtagokban. A túl sok bevétel koordináció elvesztését, bőrelváltozásokat és emésztési zavarokat okozhat. A tünetek általában megszűnnek, ha a vitamin-kiegészítőket abbahagyják.

    B7-vitamin (biotin)

    A B7-vitamin, más néven biotin megtalálható a májban, a sertéshúsban, a tojásban, a tejtermékekben, a banánban, az édesburgonyában és a diófélékben. Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 30 mcg. A B7-vitamin nem bizonyult toxikusnak nagy dózisokban.

    B9-vitamin (folsav)

    A B9-vitamin, közismert nevén folsav fontos az új sejtek termeléséhez, valamint a magzat korai agy- és gerincfejlődéséhez a terhesség alatt. Citrusfélékben és leveles zöldekben található. Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 400 mcg. A terheseknek 600 mcg-ot, a szoptatóknak pedig 500 mcg-ot kell kapniuk naponta. A folsav általában nem mérgező nagy dózisokban, de elfedheti a vészes vérszegénység tüneteit.

    B12-vitamin (kobalamin)

    A B12-vitamin, más néven kobalamin megtalálható a tejtermékekben, a tojásban, a halban, a baromfiban és a húsban. Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 2,4 mcg. A B12-vitamin nem bizonyult mérgezőnek nagy dózisokban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!