2024. április 20. szombat
More

    Lehet túladagolni a koffeint?

    Tekintettel arra a tényre, hogy a lakosság körülbelül 85%-a iszik koffeint, és körülbelül 50%-a fogyaszt koffeint minden nap kávé és más szokásos koffeintartalmú ételek és italok formájában, a koffein túladagolása viszonylag ritka. Ez azonban valós kockázatot jelent, és életveszélyes lehet, különösen azok számára, akik koffeint használnak, a koffeinnel kapcsolatos sürgősségi vizitek száma pedig növekszik.

    Mennyi a túl sok koffein?

    A toxicitást és túladagolást okozó koffein pontos mennyisége személyenként változik, és különösen a személy testsúlyától függ. Ez a gyermekeket, az étkezési zavarokkal küzdőket és az alacsony testsúlyt okozó egyéb betegségekben szenvedőket érzékenyebbé teszi a koffein túladagolásával szemben. Emberben több mint 150-200 mg/testtömegkilogramm, vagy 5-10 gramm teljes koffeinfogyasztás tekinthető halálosnak. A kiindulási étrendi expozíciót meghaladó 3 mg/testtömeg-kilogramm fogyasztása „káros hatásszintnek” minősül. Könnyen előfordulhat, hogy túladagolja a koffeint, ha a megadott adagnál többet vesz be. Ezt szem előtt tartva, egy átlagos gyermek vagy fiatal felnőtt túllépné a káros hatások szintjét, miután csak egy energiaitalt vagy energiafoltot fogyaszt az étrendi koffeinszint felett.

    A túladagolás tünetei

    A koffein túladagolás fizikai tünetei közé tartozik az izgatottság, a magas vérnyomás, a hipotenzió (alacsony vérnyomás), a hányás, a hasi fájdalom és a láz. A szívritmus gyakran érintett, szívritmuszavarok alakulhatnak ki, amikor a szív túl gyorsan ver. Bár szívmegállás – a normális vérkeringés hirtelen leállása a szív hatékony összehúzódásának elmulasztása miatt – lehetséges a koffein túladagolása miatt, ez ritka. A szapora szívverés miatti szorongás azonban a pánikrohamok gyakori oka , amely sajnos hajlamos szapora szívverést is okozni, aminek a szenvedő nagyon is tudatában van. Mindazonáltal a DSM-IV sokkal alacsonyabban határozza meg a koffeinmérgezés kritériumait, mint a koffein túladagolása – mindössze 250 mg koffein – körülbelül 2-3 csésze főzött kávé elfogyasztása után. A kutatási irodalomban vannak arra utaló jelek, hogy a koffein túladagolása SSRI-kkel kombinálva szerotonin szindrómát okozhat.

    Kockázat és hatás

    Noha ez viszonylag ritka eset, amikor az emberek meghalnak koffein túladagolásban, ez általában kamrafibrilláció – súlyos szívritmuszavar – eredménye a koffeintabletták elfogyasztása után. Ráadásul a túl sok koffein fogyasztása miatt sokkal gyakoribb a súlyos betegség. A mérgezési központok évente körülbelül 5000 bejelentést kapnak koffeinmérgezésről, ezek körülbelül 10%-a közepesen súlyos tünetekről számol be, és az esetek körülbelül fele gyermekeket érint (19 év alattiak). A súlyosabb neurológiai tünetei koffein túladagolás téveszmék, hallucinációk és görcsrohamok. Nagyon ritka esetekben a koffein túladagolása kómához és halálhoz vezethet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!