2024. április 19. péntek
More

    Miért számítanak a gyermekbarátságok?

    A gyermekkori barátságok azért fontosak, mert társaságot, támogatást, társas szintű társas interakciót biztosítanak a gyerekeknek, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy felfedezzék, kik is ők a családjukon kívül. A barátságok az egész életen át tartó fejlődés óriási részét képezik.

    Önértékű

    A kutatások azt mutatják, hogy az erős baráti kör segít a gyerekeknek jól érezni magukat. Pontosabban, a viszonzott legjobb barátság növeli az önértékelést, és pozitív érzéseket ébreszt iskolájukkal és osztálytársaikkal kapcsolatban.

    Kulcsfontosságú szociális készségek

    Gyermek- és serdülőkorban a barátságok segítik a gyerekeket olyan különféle készségek fejlesztésében, mint a problémamegoldás, a konfliktusmegoldás, a kompromisszumkészség, a halláskészség, a találékonyság, az érzelmek szabályozása, a függetlenség, az identitás kialakítása, valamint az összetartozás vagy a közösség érzésének kialakítása.

    Valójában a kutatások azt mutatják, hogy a szilárd gyermekkori barátságok összefüggenek a jóléttel, az összetartozás érzésével és az egészséges proszociális készségek fejlesztésével. Ezen túlmenően, ha gyerekként legalább egy jó barátja van, az egészségesebb mentális egészséggel is összefügg felnőttként.

    Az érzelmi intelligencia

    Whitehead rámutat, hogy a kutatások azt találták, hogy az érzelmi intelligencia (az érzelmek szabályozásának és a társadalmilag megfelelő képességnek a képessége) jobban előrejelzi a felnőttkori sikerességet, mint az IQ-pontszám. Amikor a gyerekek pozitív kortársasszociációkkal rendelkeznek, valószínűleg fejlődnek érzelemszabályozási készségeik, konfliktusmegoldó készségeik és problémamegoldó készségeik.

    Gyakran, amikor a gyerekekben megnövekszik a negatív kortárstársulás (például rossz befolyás vagy zaklatás miatt), az gyakran azért van, mert társadalmilag elszigetelik őket, vagy a pozitív társaik elkerülik őket. Ez folytathatja a negatív külső viselkedések felé vezető utat.

    Egyenlő alapon

    Ezenkívül a kortárs barátságok lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy egyenrangú kapcsolatokat éljenek át, mondja James Youniss, a Washington DC-i Katolikus Egyetem pszichológia professzora. Ez más dinamika, mint a családon belül tapasztaltak, ahol a szülők tekintélyes személyiségek. A barátság egy szükséges kapcsolat, amely különbözik a szülőkhöz fűződő kapcsolatoktól. Valójában, a kortársak egy kölcsönös világban élnek, amelyben minden gyermek megosztja a tekintélyt és az autonómiát.

    A legjobb barátok a legjobbak?

    Mind a „legjobb”, mind a rendszeres barátságok fontosak, és kielégíthetik a gyerekek különféle igényeit. A kutatások azt mutatják, hogy az erős baráti kapcsolatrendszer (beleértve, de nem kizárólagosan a legjobb barátot) gyermekkorban jótékony hatással van a pozitív pszichológiai alkalmazkodásra és a jólétre. Ezen túlmenően még az is, ha csak egy vagy két barátja van jelentős előnyökkel jár a gyerekek szociális és érzelmi fejlődése szempontjából.

    A gyerekeknek feltétlenül szükségük van hasonló érdeklődésű közeli barátokra, akikkel megoszthatják érzéseiket vagy problémáikat, és úgy érezhetik, magukhoz tartoznak – magyarázza Klabacha. – A különböző érdeklődésű és életkorú gyerekekkel való játék azonban ugyanolyan fontos, mert lehetővé teszi a gyerekekben, hogy a csapatmunka és az empátia fejlesztését mindenki életkorának, képességeinek, érdeklődési szintjének figyelembevételével, valamint vezetői és nevelési készségekkel, hogy jól játsszanak együtt – folytatja.

    Sokféle barátság felkarolása

    A legjobb barátnak számos előnye van, mint például a személyes közelség, az összetartozás érzése és a bajtársiasság. De ha nincs legjobb barátunk, az nem feltétlenül rossz. „Nem láttam olyan tanulmányt, amely egy adott számot vagy „típust” jobbnak vagy rosszabbnak nevezne, mint mások” – mondja Klabacha.

    Ráadásul a legjobb barátnak vannak árnyoldalai is, például, amikor ha a barátság véget ér, a gyermek megsemmisültnek, dühösnek, magányosnak, elárultnak vagy elutasítottnak érezheti magát, miközben gyászolja ennek a szoros köteléknek a megszűnését. Ezek a veszteség érzései sokkal erősebbek lehetnek, mint amikor egy tipikus barátság véget ér, különösen, ha zaklatással jár.

    Ha gyermekének van egy legjobb barátsága, amely savanyú hangon végződik, ne erőltesse rá a barátjával kapcsolatos gondolatait, érzéseit vagy ítéletét. Ehelyett hallgasd meg, ahogy a gyerek beszél a küzdelmeikről – mondja Klabacha. Hasznos lehet, ha megnevezi a gyász érzéseit, különösen a kisebb gyerekek esetében, és felajánlja a továbblépési lehetőségeket (például találkozás más barátokkal vagy új tevékenységekben való részvétel).

    A konfliktusok vagy megbántott érzések azonban nem korlátozódnak a legjobb barátságokra, és bármilyen típusú kapcsolatban felmerülhetnek a gyerekek között. „A fő hátrány minden baráti társaság esetében általában a gyerekek közötti konfliktusokhoz kapcsolódik ” – mondja Klabacha. – „Ez egy személlyel vagy a csoportban lévő pár gyerek között játszódhat le, és mások úgy érzik, hogy egy oldalra kell állniuk, vagy el akarnak válni a csoporttól, hogy elkerüljék a konfliktust vagy a „drámát”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!