2024. március 28. csütörtök
More

    Kell a gyerekeknek legjobb barát?

    A legjobb barátságok a gyermekkor gyakran értékes részét képezik. Az ilyen kapcsolatokban élő gyerekek jelentős időt töltenek együtt, és hajlamosak nagyon szoros kapcsolatokat kialakítani. Konzisztens társadalmi kivezetést biztosítanak, segítik a szociális készségek kialakítását, és olyan támogatási forrást kínálnak, amelyre sok gyerek támaszkodik, és amelyet sok gyerek élvez. Ezeknek a gyerekeknek gyakran vannak más barátai is, akikkel szeretnek időt tölteni. Míg sok gyereknek van legjobb barátja (vagy több), néhány gyereknek nincs.

    A szülők elgondolkodhatnak azon, hogy mi a jelentősége annak, hogy van egy BFF-jük (a legjobb barátok örökké), vagy sem. Például aggódhat amiatt, hogy gyermeke túlságosan korlátozza a társasági körét azzal, hogy egy barátra koncentrál. Vagy felteheti a kérdést, hogy kimarad-e valamiből, ha nincs legjobb barátja. Elgondolkodhat azon is, hogyan támogassa gyermekét, ha ezek a barátságok szétesnek.

    Mi a legjobb barát?

    Sok gyereknek van egy legjobb barátja vagy a legjobb barátok csoportja. Más gyerekeknek van egy baráti társasága, de nem emelnek ki egyet vagy többet „legjobb barátként”. Ezek a kapcsolatok évekig élhetnek, vagy rövid életűek lehetnek. Egyes gyerekek a legjobb barátok sorozatát kötik ki gyermekkoruk során, mások pedig egész életükben megtartják ugyanazt. Aztán vannak más gyerekek, akiknek van egy kisebb vagy nagyobb baráti társasága, akik valóban nem részesítik előnyben egyiket a másikkal szemben. Másoknak még mindig nincs szoros barátsága és/vagy inkább egyedül játszanak.

    A legjobb barátságok gyakran szervesen vagy gyakorlati okokból alakulnak ki, különösen akkor, ha hasonló érdeklődésű vagy hátterű gyerekek közel állnak egymáshoz. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek együtt, például egymás mellett ülve az osztályban, ugyanabban a sportcsapatban játszanak, ugyanabban a klubban vagy tevékenységben vesznek részt, vagy az utca túloldalán laknak, nagyobb valószínűséggel alakítják ki ezeket a kapcsolatokat.

    Alternatív megoldásként a gyerekek online vagy máshol találkozhatnak személyesen, és csak kattintanak. Ha a gyerekek szülei jó barátok, a legjobb barátokká válhatnak, mert végül sok időt töltenek egymással. Gyakran a közös tulajdonságokkal, személyiségtípusokkal vagy érdeklődési körökkel rendelkező gyerekeket vonzzák össze, de néha olyan gyerekek is a legjobb barátokká válnak, akik nagyon különböznek egymástól, vagy akikben látszólag semmi közös nincs.

    A barátkozást befolyásoló tényezők

    Michael Whitehead, házasság- és családterapeuta becslései szerint átlagosan a legtöbb gyereknek 7-9 barátja van. Ezekkel az emberekkel rendszeresen beszélgetnek és találkoznak szemtől szemben. A gyermek barátságainak száma és minősége gyerekenként eltérő, és számos tényezőtől függ, mint például a személyiség típusától, az érzelmi szabályozási készségtől és a proszociális viselkedéstől, például a barátságtól.

    „Úgy gondolom, hogy a gyermektől, valamint az extravertáltság és az introvertáltság szintjétől függ, hogy hány közeli barátja lesz” – mondja Whitehead. A kutatások azt is kimutatják, hogy ha a szülők pozitív szociális készségeket modelleznek, az segít a gyerekeknek barátokat szerezni és megtartani.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!