2024. április 18. csütörtök
More

    A természet kulcsszerepet játszik a gyerekek mentális egészségében

    A közösségi parkok többet tesznek annál, minthogy szépítik a városrészeket – fontos szerepet játszanak a gyerekek mentális egészségében is – erősíti meg egy új kutatás.

    A Pediatrics folyóiratban nemrégiben közzétett hatalmas jelentés közel 300 tanulmányt vizsgált meg, és szoros kapcsolatot talált az otthonok és iskolák közelében lévő zöldterületek jelenléte és a gyermekek mentális egészségének pozitív hatásai között. Feltárta a kapcsolatot a természetnek való kitettség és a gyermekek jobb fizikai aktivitása között is, ami viszont további mentális egészségügyi előnyökkel járhat.

    A jelentéshez a Washingtoni Állami Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatóiból álló csoport a meglévő kutatások adatait értékelte, hogy megértsék a természet hatását a gyermekek egészségére hét kulcsfontosságú területen: fizikai aktivitás; kognitív, viselkedési és mentális egészség; testtömeg-index (BMI); szív- és érrendszeri és anyagcsere intézkedések; asztma és allergia; tudomány és tanulás; és egyéb. Közel 11 000 tanulmányból indultak ki, és miután kiiktatták azokat, amelyek nem feleltek meg a kulcsfontosságú kritériumoknak (például alacsony az elfogultság kockázata), 296 tanulmány kutatását vették fel zárójelentésükbe.

    „Úgy tűnik, ez egy átfogó áttekintés, amely alaposan megvizsgálja a meglévő szakirodalmat. Az ilyen áttekintések különféle információkat integrálnak, és ennek következtében lehetővé teszik számunkra, hogy megértsünk bizonyos asszociációkat” – magyarázza Leela R. Magavi, pszichiáter és a közösségi pszichiátriai és a MindPath gondozói központok regionális orvosigazgatója. – „Fontos megjegyezni, hogy sok tanulmányt kizártak a minőség és az elfogultság kockázata alapján, ami arra utal, hogy az eredmények pontosabbak.”

    A kutatók azt találták, hogy a gyerekek a zöldterületekről leggyakrabban a fizikai aktivitás terén tapasztaltak egészségügyi következményeket. A mentális egészségre gyakorolt ​​legerősebb előnyöket azokban a vizsgálatokban mutatták ki, amelyekben a gyerekek olyan zöldterületeken voltak, ahol élnek vagy iskolába járnak. A szerzők megjegyzik, hogy a legtöbb e témában végzett tanulmány pozitív kapcsolatot mutatott ki a természet és a gyermekek figyelme és hangulata között.

    A jelentés azt is megállapította, hogy a zöldterületeknek való kitettség a gyermekek fizikai aktivitási szintjének javulásával függ össze – ez az eredmény az érzelmi jólét szempontjából saját előnyökkel járhat, figyelembe véve a gyakorlatok mentális egészségének régóta fennálló bizonyítékait. Egyes szakértők szerint ez a tanulmány önmagában véve nem szolgáltat bizonyítékot a gyermekek mentális egészsége és a természet közötti közvetlen kapcsolatra. Ez azonban hozzáteszi a növekvő mennyiségű munkát, amely bemutatja a szabadban töltött előnyeit a gyerekeknek.

    „Mivel sok tanulmány keresztmetszeti volt, nem lehet vitatkozni semmilyen közvetlen összefüggéssel vagy okozati összefüggéssel. Egyszóval nem állíthatjuk biztosan, hogy a természet javítja a gyerekek testi vagy lelki egészségét, de azt igen, hogy pozitívan befolyásolhatja a gyermekek átfogó jólétét” – mondja Dr. Magavi.

    Egyenlőtlen hozzáférés a zöldterületekhez

    Érdekes módon a szerző azt mondja, hogy a történelmileg marginalizált közösségekből származó gyerekek még kifejezettebb haszonra tettek szert, amikor hozzáfértek a természethez.

    „A felszíni tény az, hogy a marginalizált közösségek gyermekei kevesebb időt töltenek tiszta kültéri környezetben” – mondja Matt Shenker, a Thriveworks hannoveri (virginiai állam) tanácsadója.

    Rachna Buxani-Mirpuri, a Buxani Counseling Care tulajdonosa és az „A Pint of Patience with a Lolop of Love” című könyv szerzője hozzáteszi: „Számos tanulmány kimutatta, hogy a marginalizált közösségekből származó gyerekek, akik hozzáférhetnek a természethez, kevesebb bűnözést követnek el, és társadalmilag jobban bíznak. Ezenkívül elősegíti a biztonságérzetet, pozitívan befolyásolva a gyermekek és fiatalok mentális egészségét.”

    A tudományos kutatáson túlmenően a mentálhigiénés szakembereknek számtalan anekdotája van arról, hogy a zöldterületek miként bizonyultak terápiásnak a legsebezhetőbb fiatal pácienseik számára.

    „A történelmileg marginalizált közösségekből származó pácienseim azt üzenték, hogy a természet és a szabadtéri tevékenységek lehetővé teszik számukra a magány átélését, és ebben a magányban teljes mértékben átélhetik a katarzist. A stresszes helyzeteket elviselt és továbbra is elviselő gyermekbetegek megosztották velünk, hogy zokogtak, sőt sikoltoztak túrázás közben vagy a szabadban töltött idő alatt” – mondja Dr. Magavi.

    Az előnyök ellenére azonban a forráshiányos közösségek gyakran méltánytalanul férnek hozzá a zöldterületekhez, ami szerepet játszhat a mentális egészségi egyenlőtlenségek súlyosbításában.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!