2024. április 24. szerda
More

    A legjobb gumiszerű vitaminok gyerekeknek

    A szülők gyakran nyúlós vitaminokat adnak gyermekeiknek, mert ez az egyetlen típusú vitamin, amelyet gyermekeik szednek. Könnyű megérteni, miért, hiszen sok „gumi” olyan, mint a cukorka. Bár sok gyereknek valójában nincs szüksége napi vitaminbevitelre, ha a tiéd igen, győződj meg arról, hogy az általa szedett étrend-kiegészítőkből valóban megkapja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot.

    Ha szükséges, a legtöbb gyerek napi multivitamint szedhet, amely tartalmazza az ajánlott napi adagot az összes szükséges vitaminból és ásványi anyagból, beleértve az A-, C-, D- és K-vitamint, a B-vitaminokat, a vasat és a kalciumot.

    Ellenőrizd a címkét

    Míg egy rágható multivitamin sok tápanyag, például a C-vitamin napi értékének 100 százalékát tartalmazza, a gumiszerű vitamin adagonként csak 30-50 százalékát. A gumiszerű vitaminokban általában nincs is vas.

    D-vitamin és kalcium

    A D-vitamin egy nagyon fontos vitamin, amely elősegíti a gyermekek erős csontozatának kialakulását, és megvédi a felnőtteket a csontritkulás (gyenge, könnyen eltörő csont) kialakulásától. A legtöbb gyermeknek azonban nincs szüksége nagyobb dózisú D-vitaminra, és az AAP azt javasolja, hogy azoknak, akik szükségük van, ellenőrizzék a D-vitamin-státuszt (szérum 25-hidroxi-D-vitamin- és mellékpajzsmirigyhormon-szint).

    A hagyományosabb multivitaminok, illetve a pusztán D-vitamint vagy kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők mellett vagy helyett egyes szülők túllépnek a multivitaminokon, és más étrend-kiegészítőket is adnak gyermekeiknek, beleértve a halolaj-kiegészítőket, extra C-vitamint, rostot vagy antioxidánsokat.

    Halolaj Gumik

    Az élelmiszer-piramis azt ajánlja, hogy a gyerekek egyenek omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, például lazacot, pisztrángot és heringet, mert a halolaj segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget. Sok gyerek nem eszik halat, és néhány szülő úgy gondolja, hogy a halolaj is elősegíti az agy fejlődését, és segít megakadályozni, hogy más betegségek kialakuljanak, sokan adnak a gyerekek nagy omega-3 halolaj-kiegészítő DHA és az EPA.

    Bár nem gondolják, hogy ártalmasak, a halolaj-kiegészítők gyerekeknek való adása kissé ellentmondásos, mivel nem minden tanulmány mutatta ki, hogy bármilyen előnyük van. A halolajat tartalmazó nyúlós vitaminok azok a szülők számára is elérhetőek, akik szerint gyermekeiknek szüksége van rájuk.

    C-vitaminos gumicukor

    Szinte az összes gyerekeknek szánt vitamin, legyen az rágható multivitamin vagy gumiszerű vitamin, tartalmaz C-vitamint. A legtöbb gyerek, még a legválogatósabb is, elegendő C-vitaminhoz jut az étrendből, mivel a legtöbb gyümölcslé a napi fogyasztás 100%-át tartalmazza.

    Mi a helyzet a megadózis C-vitaminnal gyerekeknek? Bár egyes szülők úgy gondolják, hogy a megfázás megelőzésére további C-vitamint adnak gyermeküknek, ez ellentmondásos, és a legtöbb szakértő nem javasolja.

    Egyéb gumiszerű kiegészítők

    Egyéb, gumiszerű formájú kiegészítők, amelyeket a szülők adhatnak gyermekeiknek, a rostokat és az antioxidánsokat tartalmazzák.

    A C-vitaminhoz hasonlóan a többi antioxidánst, az A- és E-vitamint is néha a szüleik adják a gyerekeknek immunerősítőként, hogy megpróbálják megelőzni a fertőzéseket. A C-vitaminhoz hasonlóan ez sem bizonyított előny. Ne feledd továbbá, hogy sok élelmiszert ma már A-, C- és E-vitaminnal dúsítottak.

    Sok gyerek, különösen azok, akik nem esznek gyümölcsöt és zöldséget, valószínűleg nem kapnak elegendő rostot az étrendjükből. A legújabb ajánlások szerint a gyerekeknek körülbelül 14 g rostot kell enniük minden 1000 kalória után. Az alacsony rosttartalmú étrendet folytatóknak gyakran vannak problémái a székrekedéssel és a gyomorfájdalmakkal. Ha gyermekei nem jutnak elegendő rosthoz rostban gazdag ételek fogyasztásával, előnyös lehet az egyik ilyen rost-kiegészítő.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!