2024. április 19. péntek
More

    Már kislányoknál is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus

    Osztrák kutatók szerint már kisgyermekkorban be kellene oltani a lányokat a humán papillómavírus (HPV) ellen. A javaslat hátterében olyan vizsgálati eredmények állnak, amelyek szerint már jóval az első szexuális közösülés előtt felléphet a vírusfertőzés, amely egyes esetekben méhnyakrákot is okozhat. A fertőzést követő oltás lényegesen csökkenti annak eredményességét.

    Daniela Dörfler, a bécsi orvostudományi egyetem kutatója és csapata száztíz 4 és 15 év közötti leányt szűrt meg papillómavírusra. Mindegyiküket 2000 júniusa és 2001 júniusa között kezelték különböző nőgyógyászati problémákkal az egyetem klinikáján. A vizsgált gyerekek csaknem egyötöde hordozta a kórokozókat a hüvely tájékán – írják a kutatók az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban. Az esetek háromnegyedében kockázatos vírustípusokat mutattak ki, amelyek közrejátszanak a rák kialakulásában.

    A berlini Robert Koch Intézet oltással történő megelőzéssel foglalkozó szakembere, Yvonne Deleré szerint az eredmények nem meglepőek. A HPV-kórokozók ugyanis a bőrön és a bőrben mindenütt jelen vannak – így a hüvelyben is, és érintéssel terjednek. Elsősorban azonban a méhnyak bőrének fertőződése kockázatos. A méhnyak ugyanakkor – belső elhelyezkedésének köszönhetően – meglehetősen védett – írja a Der Spiegel című német lap online kiadása.

    Máig nincs hosszú távú és egyértelmű tapasztalat az oltóanyaggal kapcsolatban. A probléma az, hogy az eddigi kutatások csak azt vizsgálták, hogy az oltóanyag megakadályozza-e a sejtek elváltozásait, azt nem, hogy a méhnyakrák ellen mennyire hatásos.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!