2024. április 20. szombat
More

    A különbség a normál és a kóros hüvelyváladék között

    Tudod mi a különbség a normál és a rendellenes hüvelyváladék között? A váladékozás a hüvely természetes velejárója, de néha ennek változásai problémát jelezhetnek. Vessünk egy pillantást a hüvelyváladék különböző típusaira, hogy megtudd, mikor kóros a hüvelyváladék.

    A természetes vagina

    A hüvely alapvető funkciója, hogy utat biztosítson a hüvely külső részétől a méhhez és a belső reproduktív rendszer többi részéhez. A hüvely természetes, savas pH-értéke megakadályozza a fertőzéseket, és ezt a hüvelyben található természetes, jó baktériumok okozzák. Egy „normál” napon a hüvely tisztán és egészséges állapotban tartja magát nyálkaszerű váladék termelésével. A hüvely természetes egyensúlyát bármi megzavarhatja, ami megzavarja a normális környezetét.

    Normál teljesítés

    Először is fontos megérteni, hogy minden vaginás ember tapasztal bizonyos mennyiségű hüvelyváladékot. A hüvelyben, a méhnyak mirigyei kis mennyiségű folyadékot termelnek, amely minden nap kiáramlik a szervezetből, és magával viszi a régi sejteket. A normál hüvelyváladék segít megtisztítani a hüvelyt, valamint megkeni, és fertőzésektől és más baktériumoktól mentessé teszi. Nincs kellemetlen szaga, jellemzően egyáltalán nincs szaga. A normál hüvelyváladék gyakran átlátszónak vagy tejszerűnek tűnik, amikor rászárad a bugyira. Időnként vékony és szálkás folyást észlelhet. A következők felboríthatják a hüvely természetes pH-egyensúlyát, és hüvelyi fertőzésekhez vezethetnek:

    • hüvelyi öblítések
    • női higiéniai termékek
    • antibiotikumok
    • terhesség
    • cukorbetegség

    A menstruációja befolyásolja a hüvelyváladékot

    A menstruációs ciklusod jelentős hatással van arra, hogy a hónap során milyen típusú hüvelyváladékot tapasztalsz. Körülbelül félúton a menstruációid között normálisan megnövekszik a tiszta hüvelyi folyás. Ez a fokozott nedvesség és a tiszta hüvelyváladék jelzi az ovulációt. Ez az az időszak a hónapban, amikor termékeny vagy és teherbe eshetsz.

    Tudtad, hogy nagyobb valószínűséggel tapasztalsz hüvelyi fertőzéseket közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt? Ennek az az oka, hogy hüvelyednek pH-egyensúlya a havi ciklusod során változik, ami azt eredményezi, hogy a savas szintje néhány nappal a menstruáció előtt és alatt a legalacsonyabb.

    Rendellenes teljesítés jelei

    Fontos felismerni a kóros hüvelyváladék jeleit, mert ez fertőzésre vagy más egészségi állapotra utalhat. Ha hüvelyi folyást tapasztalsz, amely hirtelen és véletlenszerűen megnövekszik, probléma jele lehet. Egy másik változás, amely problémát jelezhet, az élénk sárga vagy zöldes színű váladékozás. A sűrű, csomós, vagy nagyon vizes váladék azt is jelezheti, hogy valami nincs rendben a hüvelyben. Néhány jel, amely fertőzésre utalhat:

    • Szín, állag (néha hasonló a túróhoz) vagy mennyiség változása
    • Viszketés, kellemetlen érzés vagy kiütés
    • Hüvelyi égés vizelés közben
    • A vér jelenléte, amikor nem jön el a menstruáció ideje
    • A szagok kíséretében sárgás, zöldes, vagy szürkés-fehér hüvelyi folyás

    Ha hüvelyváladékot észlelsz a fent említett jelek bármelyikével együtt, fordulj orvoshoz a diagnózis és a kezelés érdekében.

    Mit jeleznek a különböző típusú teljesítések

    Ha a váladékod fehérestől halványsárgáig terjed, sűrű és csomós, és hüvelyi viszketést vagy égetést tapasztalsz, akkor valószínűleg hüvelyi gombás fertőzésed van.
    Ha a szokásosnál nehezebb, vizes és szürkés színű, halszagú váladékozásod van, akkor valószínűleg bakteriális vaginózisod van.
    Ha hirtelen megnövekedő hüvelyváladékod van, amely zöld vagy sárgás színű, és rossz szagú, vagy hüvelyi tüneteket okoz, keresd fel orvosodat az ok megállapítása és a kezelés megkezdése érdekében.


    Gyakori hüvelyi fertőzések

    A rendellenes hüvelyváladék gyakori okai a következők:

    • Bakteriális vaginosis (BV): Ez a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amelyet baktériumok okoznak. Antibiotikumokkal kezelik, és nem reagál az élesztőfertőzés vény nélkül kapható kezelésére.
    • Hüvelyi gombás fertőzések: A hüvelyi gombás fertőzések szintén nagyon gyakoriak, és vény nélkül kapható kezelések is rendelkezésre állnak. Fontos azonban, hogy soha ne diagnosztizálj magadtól hüvelyi élesztőgomba fertőzést, kivéve, ha korábban már diagnosztizálta ugyanezt az orvosod.
    • Trichomoniasis
    • Chlamydia
    • Gonorrea
    • Elfelejtette eltávolítani a tampont
    • Egyéb szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) vagy fertőzések (STI-k)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!