2024. április 25. csütörtök
More

    Támogassuk gyermekünk önállósodását, de hogyan?

    Ha minden szeretetünkkel és tapasztalatainkat átadva merjük elengedni, gyakorlatot szerezni gyermekünket, hogy egyszer majd legyen ereje, önbizalma elhagyni minket, az talán a legegészségesebb szülői hozzáállás. Vajon a hétköznapokban hogyan lehet ezt megvalósítani? Bajor Anita, a gyermekut.hu szakpszichológusa segít nekünk ebben.

    Miért fontos már kisgyermekkorban támogatni az önállósági kezdeményezéseket?

    Az egészséges fejlődés jele, ha az életkor előrehaladtával gyermekünk egyre több mindenre képes. Ha már egészen kicsi kortól támogatjuk és bátorítjuk próbálkozásait, akkor a gyermekben kialakul a kezdeményezőkészség. Ugyanakkor, ha a gyermek „szárnypróbálgatásait” negatívan értékeljük, minősítjük vagy elutasítjuk, bűntudatot fog érezni szükségletei és vágyai miatt, így kevésbé lesz önálló, bizonytalanná válik döntéshelyzetekben.

    Az önállósághoz hozzátartozik a döntésképesség, a problémamegoldás és a cselekvés. Életünk tele van kihívásokkal, megoldandó feladatokkal, döntéseket igénylő helyzetekkel, így sokkal nehezebb dolga lesz annak a kamasznak vagy felnőttnek, aki ezt a problémamegoldást nem gyakorolhatta gyermekkorában.

    A teljes cikk itt olvasható.

    Forrás: csalad.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!