2024. március 28. csütörtök
More

    Az empata lét előnyei és hátrányai

    Vessünk egy pillantást az empátia létének néhány előnyére és hátrányára.

    Előnyök


    Van néhány nyilvánvaló előnye az empátiának. Ha képes vagy megragadni a körülötted élők érzéseit, akkor képesnek kell lenned arra is, hogy jobban támogasd és gondoskodj azokról az emberekről, akik a legfontosabbak számodra. Annak tudatában, hogy egy másik személy lehangoltnak, magányosnak vagy félelemben érzi magát, még ha ezt nem is mutatja ki, olyan helyzetbe kerülsz, hogy átsegítheted ezen, elnyerheted a bizalmát, és olyan valakivé válhatsz, akire a jövőben támaszkodhat, ezáltal jobb partnerré és baráttá válhatsz, és összességében erősítheti kapcsolataidat is.

    Ez a hozzáhangolás azt is jelenti, hogy egy mérföld távolságból képes leszel észrevenni egy hazug embert. Az empatáknak nem kell attól tartaniuk, hogy kihasználják őket, mert nem lehet őket könnyen becsapni vagy manipulálni.

    Hátrányok

    Természetesen valószínűleg valódi bukások is vannak, ha ez mások érzelmeihez kapcsolódik. Az empatákról szóló legtöbb irodalom azt sugallja, hogy könnyen elárasztják őket az érzelmek zsúfolt helyeken vagy érzelmileg terhelt eseményeken, mert szivacsként szívják magukba a körülöttük lévők érzelmeit. Nem nehéz elképzelni, milyen gyorsan válhat ez kimerítővé.

    Az empaták számára nehéz lehet kikapcsolódni is, ha folyamatosan magukon hordozzák mások érzelmeit. Küzdhetnek alvászavarral vagy saját mentális egészségük megőrzésével, ha nem találják meg a módját, hogy egyensúlyba hozzák a külső behatásokat, amelyeket folyamatosan kapnak. Végül vannak olyan emberek, akik kényelmetlenül érzik magukat, hogy milyen könnyen olvasnak belőlük. Nem mindenki akar nyitott könyv lenni, és bár azt gondolhatod, hogy csak segíteni próbálsz, egyesek az érzéseikbe és érzelmeikbe való betekintésedet tolakodónak és nemkívánatosnak találhatják.

    Védd meg magad, ha empatikus vagy

    Ha igaz rád az empaták leírása, és azon kapod magad, hogy folyamatosan átveszed mások érzelmeit, fontos megtanulnod, hogyan védheted meg a saját pszichéd, és hogyan választhatod el magad a külvilágtól, hogy fellélegezhess, gyógyulhass és meg tudd tapasztalni, mik a saját érzéseid.

    Fordíts időt magadra

    Ez azt jelentheti, hogy időt kell fordítanod arra, hogy eltöltsegy kis időt a természetben, ahol nem bombáznak le senki érzései vagy stressze, de azt is jelentheti, hogy olyan zenét vagy meditációs rutint kell találnod, amely segíthet visszaállítani és újra létrehozni a fókuszod.

    Az empatáknak azon is dolgozniuk kell, hogy tudják, mikor és hogyan építsenek személyes falakat, hogy ne mindig vegyék át olyan könnyen a körülöttük élők érzelmeit. Ez nem könnyű, mivel a határok megteremtése valószínűleg nem jön magától az empaták felé, akik hajlamosak mások segítésére, ám az egészséges határok megállapítása mindenki mentális egészsége és jóléte szempontjából szükséges.

    Érdemes elkezdeni meditálni, az elmédet összpontosítani, és megtanulni kizárni a külső zavaró tényezőket, elkezdheted erősíteni azon képességedet, hogy ugyanezt tedd, amikor a másoktól kapott érzelmi interakció túl nagy lesz.

    Légy válogatós azzal, kivel töltesz időt

    Valószínűleg idővel megtanulod azt is, hogy vannak olyan emberek, akiktől jobban elhatárolódsz. Mivel az empaták magukba szívhatják mások érzéseit, túl sok időt tölthetnek mérgező személyiségek közt, és belülről kifelé mérgezhetik magukat. Vannak emberek, akiken nem tudsz segíteni, és vannak, akiktől jobb, ha távol maradsz. Ennek felismerése és saját határaid tiszteletben tartása az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizd a mentális egészségedet és jólétedet.

    Egy képzett mentálhigiénés szakember segíthet ezen eszközök kifejlesztésében, megnyitva az utat ahhoz, hogy önmagad legboldogabb, legegészségesebb változata lehess, ily módon megtanulhatod, hogyan tudod hasznosítani az empatikus képességeidet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!