2024. április 20. szombat
More

    Hidegzuhany: ezért egészséges egy fagyos tusolás

    Elég kényelmetlen egy reggelt hideg zuhannyal kezdeni, de mégis sokan csinálják, nem olyan régen maga A Szikla is bevallotta, hogy ez az ő reggeli rutinjának is része. Persze nyomós okuk van rá: szerintük a hideg víz fizikai és mentális segítséget is nyújthat a napkezdésben. Utána néztünk, mi ebből az igazság.

    Először a 19. században tulajdonítottak pozitív hatásukat a reggeli hideg zuhanyról, de ők rabok és elmegyógyintézetek lakóinak ajánlották, hogy lehűtsék vele a forró, temperamentumos személyeket. Ezen kívül azonban sokáig senki nem gondolt rá, hogy előnye lehet a jól eső melegvizes fürdéssel szemben.

    Egy nagycsoportos, 3000 fős holland kutatás azt mutatta ki, hogy a hideg zuhannyal kezdők 29 százalékkal kevesebbszer jelentettek beteget a munkahelyükön, mint azok, akik a meleg vizet választották. A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a hideg víz valamilyen löketet ad az immunrendszerünknek. Egy cseh kutatás szerint is a fiatal férfiak, akik hat héten át heti háromszor hideg vízbe merültek, jobban védekeztek a különböző megbetegedésekkel szemben.

    A teljes cikk itt olvasható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!