2024. április 25. csütörtök
More

    A sütőtök termesztése

    A sütőtök egy meglehetősen melegigényes növény, hiszen az elvetett magjai is csak 12 °C fölött kezdenek el csírázni. Mondhatjuk, hogy bárhol megterem, akár laza homoktalajon, de a szikes földön is. Nem szereti a hideg földet. Magas a tápanyagigénye, bőséges istállótrágyával és a műtrágyával kell elősegíteni a növekedését.

    Vízigénye magas, egy kilogramm szárazanyag előállításához nagyjából 780-800 liter vizet használ fel; emiatt terjedelmes gyökérzetével alaposan behálózza a rendelkezésére álló termőföldet.

    A sütőtök magjának állandó helyet kell biztosítanunk. Ahol a magot vetjük, ott fészket kell készítenünk mintegy 40 cm-es körben, a keletkezett gödörbe pedig 5 kg-nyi érett istállótrágyát kell tennünk. A trágya tetejére visszahúzhatjuk a földet, de ügyeljünk arra, hogy a fészkek egymástól legalább két méterre legyenek. Egy fészekbe 3-4 magot ültessünk 5-8 cm mélyen. Az ültetésre csak április végén kerülhet sor, amikor már elmúltak a fagyok. A kikelt növények fagyérzékenyek, a virágok már -0,5 °C-nál elfagynak.

    A sütőtököt a nyár folyamán nem kell túlzottan ápolni. Nincsenek betegségei, kártevői, tehát vegyszeres védelemre sincs szüksége. A talajt tisztítsuk meg a gyomoktól, a szétfutó indákat igazítsuk el, hogy egyenletesen fedjék be a talaj felszínét.

    A termések késő őszre fejlődnek ki, a növények lombozata fokozatosan leszárad, a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik. A betakarítást akkor érdemes megkezdeni, amikor a terméseket a dér már megcsípte, hiszen ilyenkor a töknek ízletesebb, omlósabb lesz a húsa. A terméseket a szárukról letörni tilos, helyette egy éles késsel kell levágni.

    A sütőtököt jól lehet tárolni. Csapadéktól és hidegtől védett helyen, akár a szabadban is eltartható tavaszig.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!