2024. április 20. szombat
More

    A szoptatás segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást

    Az UCLA Health kutatói által vezetett új tanulmány kimutatta, hogy azok az 50 év feletti nők, akik szoptatták csecsemőjüket, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akik soha nem szoptattak. Az Evolution, Medicine and Public Health című folyóiratban megjelent eredmények arra utalnak, hogy a szoptatás pozitív hatással lehet a posztmenopauzában lévő nők kognitív teljesítményére, és hosszú távú előnyökkel járhat az anya agyára nézve.

    A kognitív egészség kritikus fontosságú az idősödő felnőttek jólétéhez. Mégis, ha a kognitív képesség 50 éves kor után megromlik, erős előrejelzője lehet az Alzheimer-kórnak (AD), amely a demencia vezető formája és a fogyatékosság oka az idősek körében – az amerikaiak közel kétharmadát a nők teszik ki.

    Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a nők reproduktív életútjának szakaszai, mint például a menstruáció, a terhesség, a szoptatás és a menopauza, összefüggésbe hozhatók a különböző egészségügyi állapotok, például a depresszió vagy a mellrák kialakulásának magasabb vagy alacsonyabb kockázatával, azonban kevés tanulmány vizsgálta a szoptatást és a menopauzát. Azok közül, amelyek igen, ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a szoptatás összefüggésbe hozható-e a jobb kognitív teljesítménnyel vagy az Alzheimer-kór kockázatával a posztmenopauzás nők körében.

    Ennek kiderítésére a kutatók elemezték az UCLA Health két keresztmetszetű, randomizált, kontrollált, 12 hetes klinikai vizsgálatában részt vevő nők adatait:

    1) Az „Agyi kapcsolat és válasz a Tai Chi-re az idősek depressziójában és kognitív hanyatlásában” depressziós résztvevőket tartalmazott.

    2) Az Alzheimer-kór kockázatának csökkentése magas kockázatú nőknél jóga vagy memóriaképzés révén, amely magában foglalta a nem depressziós résztvevőket, akiknek szubjektív memóriapanaszai voltak és szívbetegségek kockázatával rendelkeznek.

    A két vizsgálat közül 115 nő választotta a részvételt, közülük 64-et depressziósnak, 51-et nem depressziósnak azonosítottak. Minden résztvevő egy átfogó pszichológiai tesztet töltött ki, amelyek a tanulást, a késleltetett felidézést, a végrehajtó működést és a feldolgozási sebességet mérték. Megválaszoltak egy kérdőívet is a reproduktív élettörténetükről, amely a menstruáció kezdetének korára, a teljes és nem teljes terhességek számára, az egyes gyermekek szoptatási idejére és a menopauza korára vonatkozó kérdéseket tartalmazott.

    Fontos, hogy egyik résztvevőnél sem diagnosztizáltak demenciát vagy más pszichiátriai diagnózist, például bipoláris zavart, alkohol- vagy drogfüggőséget, neurológiai rendellenességeket, vagy más fogyatékosságuk nem akadályozta részvételüket vagy pszichoaktív gyógyszerek szedését. Nem volt szignifikáns különbség a depressziós és nem depressziós résztvevők életkora, faji, iskolai végzettsége vagy egyéb kognitív jellemzői között sem.

    A nők szaporodási történetére vonatkozó kérdőívekből összegyűjtött adatok kutatóinak elemzésének kulcsfontosságú eredményei azt mutatták, hogy a nem depressziós nők körülbelül 65%-a számolt be arról, hogy szoptatott, míg a depressziós nők 44%-a. Minden nem depressziós résztvevő legalább egy befejezett terhességről számolt be, szemben a depressziós résztvevők 57,8%-ával.

    A kognitív tesztek eredményei arra is rávilágítottak, hogy azok, akik szoptattak, függetlenül attól, hogy depressziósak voltak-e vagy sem, mind a négy kognitív tesztben, amelyek a tanulást, a késleltetett felidézést, a végrehajtó működést és a feldolgozást mérték, jobban teljesítettek, mint a nem szoptatott nők.

    A depressziós és nem depressziós csoportokra vonatkozó adatok külön elemzése azt is kimutatta, hogy mind a négy kognitív tartomány pontszáma szignifikáns kapcsolatban állt a szoptatással azoknál a nőknél, akik nem voltak depressziósak., de a depressziós nőknél a kognitív tartományok közül csak kettő – a végrehajtó működés és a feldolgozási sebesség – kapcsolódott szignifikánsan a szoptatáshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!