2024. április 20. szombat
More

    Nem hormonális fogamzásgátlási lehetőségek

    Bár a fogamzásgátlás egyes formái növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát, az abszolút kockázat még mindig alacsony. Például a terhesség alatt sokkal nagyobb a kockázat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint a terhesség megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát kb. ötszörösére.

    A hormonális fogamzásgátlást választók számára fontos az egyéni kockázati tényezők megértése, valamint a vérrögképződés figyelmeztető jeleinek ismerete. Azok az emberek, akik szeretnék csökkenteni a kockázatukat, mérlegeljék a csak progesztin vagy a nem hormonális fogamzásgátlást. Az orvos segíthet a személynek kiválasztani a megfelelő fogamzásgátlási lehetőséget az egyéni igényeinek megfelelően.

    Míg a vérrögökre vonatkozó adatok eltérőek, az abszolút kockázat alacsony maradt. Azok az emberek, akik aggódnak a vérrögök miatt, korábban már voltak nekik, vagy fennáll kockázati tényezők egy része, inkább nem hormonális fogamzásgátló módszert alkalmaznak.

    Néhány lehetőség a nem hormonális fogamzásgátlásra:

    Sterilizálás: Ez nőknél petevezeték lekötést („a csövek megkötését”), férfiaknál vazektómiát jelent.

    Óvszer: Ez véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is.

    Membránok: Ezek a méhnyakon fekszenek. Spermicidet tartalmaznak a terhesség megelőzésére.

    Nem hormonális méhen belüli eszköz (IUD): Ez a típusú IUD egy hosszú távú születésszabályozási lehetőség, általában rézből készül, és évekig tarthat.

    Termékenységi tudatosság: Ez magában foglalja a menstruációs ciklus nyomon követését annak megállapítására, hogy egy személy mikor a legtermékenyebb, majd kerüli a szexet abban az időben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!