2024. április 25. csütörtök
More

    A rossz levegőminőség befolyásolja a kognitív teljesítményt az irodában

    Rengeteg kutatás rávilágít a kültéri szennyezés veszélyeire, de mi a helyzet a beltéri élettel? A beltéri környezettel kapcsolatos néhány tanulmány olyan dolgokat vizsgált, mint a hőkomfort és az elégedettség, de a harvardi tudósok új kutatásai más megközelítést alkalmaztak. Az Environmental Research Letters-ben publikált tanulmányuk szerint az irodák levegőjének minősége kritikus következményekkel járhat az alkalmazottak kognitív funkcióira, például a fókuszálási képességre és a válaszidőre.

    A vezető szerző Jose Guillermo Cedeño Laurent és harvardi kollégái hat országban (Kínában, Indiában, Mexikóban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban) 302 irodai dolgozót tanulmányoztak 2019 márciusától a COVID-19 világjárványig. Minden alkalmazott 18 és 65 év közötti volt, és hetente legalább három napot dolgozott egy irodaházban. Mindegyiküknek volt állandó munkaállomása, amelyet a vizsgálat részeként környezeti érzékelővel szereltek fel. Ezek a 2,5 mikrométeres vagy annál kisebb finom részecskék valós idejű koncentrációját, valamint a szén-dioxidot, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat figyelte.

    A résztvevők kognitív teszteket végeztek egyedi tervezésű okostelefon-alkalmazásokon, előre beütemezett időpontokban. Az első kognitív teszt a megjelenített szavak színének helyes azonosítását jelentette, amelyek más színt írtak ki. Ennek célja az volt, hogy meghatározzuk a kognitív sebességet és a releváns ingerekre való összpontosítás képességét, ha irreleváns ingereket adtak.

    A második teszt alapvető összeadást és kivonást igényelt kétjegyű számokkal a kognitív sebesség és a munkamemória megítéléséhez. Minden interkvartilis (IQR) növekedése a válaszidő 0,82%-os és az interferenciaidő 6,18%-os növekedésével járt, és ami a C02-t illeti, minden IQR-növekedés a válaszidő 0,85%-os és az interferenciaidő 7,88%-os növekedésével járt.

    A beltéri levegő minőségének javítása

    „Intuitív módon logikus, hogy a rossz levegőminőség hatással van az emberi szervezetre” – mondja a neurológus és a Verywell Mind felülvizsgálati bizottságának tagja, Huma Sheikh. – „Ez a tüdőnk és a légzésünk szempontjából lenne a legésszerűbb, de nagyon fontos látni, hogy ez befolyásolhatja a gondolkodásunkat és a fókuszunkat is.”

    „Komoly beruházásokra van szükség a kereskedelmi épületekben, hogy javítsák a szellőzést, természetesen az ablakokon és ajtókon keresztül, és mechanikusan a HVAC rendszereken keresztül” – mondja Shaheen Lakhan, neurológus és a Verywell Mind felülvizsgálati testületi tagja. Hozzáteszi, hogy a felületeket biztonságos termékekkel kell tisztítani, a dohányzás tilos, és a munkaterületet lefedő HEPA szűrők működjenek.

    „Fontos, hogy rendszeresen végezzenek levegőminőségi méréseket az irodában, valamint gondoskodjunk a természetes légáramlásról” – mondja Dr. Sheikh. – „A rossz légáramlás a fejfájással és más testi tünetekkel is összefüggésbe hozható, ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a problémákat, ha az alkalmazottak bizonyos tüneteket észlelnek a munkahelyükön, és nem hétvégén vagy amikor nincsenek az irodában.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!