2024. március 29. péntek
More

    4-es típusú túlérzékenységi reakció

    A többi típussal ellentétben a 4-es típusú túlérzékenységi reakciók sejtközvetítők. Az antitestek helyett a T-sejteknek nevezett fehérvérsejtek irányítják a 4-es típusú túlérzékenységi reakciókat. A szakértők tovább oszthatják ezeket a reakciókat 4a, 4b, 4c és 4d típusokra az érintett T-sejtek típusa és az általuk előidézett reakció alapján. Ez a típus abban is különbözik a másik háromtól, hogy késleltetett reakciót okoz.

    A 4-es típusú túlérzékenység három alcsoportra bontható: a kontakt dermatitisz, a tuberkulin típusú túlérzékenység és a granulomatosus típusú túlérzékenység. A 4-es típusú túlérzékenységi reakciók néhány gyakori oka a mérgező borostyán , bizonyos fémek és gyógyszerek, például antibiotikumok vagy görcsoldók.

    A kontakt dermatitisz diagnosztizálása gyakran bőrbiopszia és bőrfolt-tesztek segítségével érhető el. Az orvos valószínűleg mellkasi röntgenfelvételt használ a tuberkulin típusú túlérzékenység diagnosztizálásakor. A granulomatózus típusú túlérzékenységet nehezebb diagnosztizálni, és az orvos mérlegelheti a röntgen felvételét, a nyirokcsomó biopsziát, az enzim elemzést vagy a nyálmirigy elemzést. A kezelés esetenként eltérő. Például kontakt dermatitis esetén az orvos helyi szteroidokat írhat fel. Tuberkulin típusú túlérzékenység esetén azonban az orvos a tuberkulózis kezelésére szokásos eljárást alkalmaz. A tuberkulin típusú túlérzékenység általános kezelései közé tartozik a rifampin, az izoniazid, a pirazinamid és az etambutol.

    A granulomatózus típusú túlérzékenység kezelése magában foglalhatja a szteroid terápiát is, de a kezelések a reakcióból adódó körülményektől függően változnak. Például az orvos felírhat metotrexátot szteroid kezelésként, ha egy személy pulmonalis sarcoidosisban szenved.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!