2024. április 23. kedd
More

    3-as típusú túlérzékenységi reakció

    3-as típusú túlérzékenység esetén az antigének és az antitestek komplexeket képeznek a bőrben, az erekben, az ízületekben és a veseszövetekben. Ezek a komplexek egy sor reakciót váltanak ki, amelyek szövetkárosodáshoz vezetnek.

    A 3-as típusú túlérzékenységi reakció okai közé sorolhatóak a gyógyszerek, amelyek különböző szervezetek fehérjéit tartalmazzák, például antivenineket; az infliximab gyógyszer , amelyet az emberek az autoimmun állapotok kezelésére használnak; vagy az állati eredetű források, például rovarcsípés vagy kullancscsípés.

    A 3 -as típusú túlérzékenységi reakciók szérum betegségekhez, lupushoz, rheumatoid arthritis-hez, a kis erek vasculitiséhez vagy Henoch-Schönlein purpura-hoz vezethetnek.

    A 3. típusú túlérzékenység diagnosztizálásakor az orvos megvizsgálhatja a személy klinikai előzményeit, fizikai vizsgálatot végezhet, és különféle felméréseket végezhet, beleértve a vér- és vizeletminták vizsgálatát, a biopsziákat és a képalkotó vizsgálatokat.

    Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, a túlérzékenységi válasz súlyosságától és megjelenésétől függően. Általában a kezelés magában foglalja az alapállapot szabályozását, ami alatt az immunszuppressziót szisztémás glükokortikoidokkal és betegségmódosító szerekkel való kezelést értjük.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!