2024. április 19. péntek
More

    2-es típusú túlérzékenységi reakció

    Az 1-es típushoz hasonlóan a 2-es típusú túlérzékenység esetében is a reakciók antitesteket tartalmaznak. Valójában a 2-es és a 3-as típusú túlérzékenység ugyanabból az ellenanyag-osztályból, az úgynevezett IgG-ből származik. A különbség köztük az antigének formájában rejlik, amelyek választ generálnak. Ezenkívül a 2-es típus IgM antitesteket is tartalmazhat .

    A 2-es típusú túlérzékenység citotoxikus reakciókat okoz, ami azt jelenti, hogy az egészséges sejtek elpusztulnak, amikor reagálnak az antigénekre. Ez hosszú távú károsodást okozhat a sejtekben és a szövetekben.

    A 2-es típusú túlérzékenységnek különböző alcsoportjai vannak, a kiváltó tényezőtől és a választól függően. A diagnózis módszerei ezen alcsoportok szerint változnak, mivel az orvosnak óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje a további károkat. A diagnózis magában foglalhatja a közvetlen immunfluoreszcenciát, hogy segítsen azonosítani az okozó antitesteket. A 2-es típusú túlérzékenység kezelése jellemzően immunszuppresszánsokat tartalmaz, hogy megakadályozza a szokatlan antitestek hatását.

    5. típusú túlérzékenységi reakció

    Az 5-ös típusú túlérzékenységi reakciók olyan válaszok, amelyek akkor fordulnak elő, amikor az antitest a sejten lévő receptorokat célozza meg, amelyeket egy hormon normálisan aktivál. Bár további kutatásokra van szükség, egyes szakértők azt sugallják, hogy ez a reakció valójában a 2-es típusúnak lehet a részhalmaza, nem pedig önmagában.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!