2024. március 29. péntek
More

    Miért okoz stresszt a munkahelyi kommunikáció a digitális korszakban?

    Sok irodai dolgozó számára korábban az volt a cél, hogy elérje a postát 17 óráig, de ez lehetetlen küldetéssé vált. A járvány idején távmunkába álltak, és a Zoom találkozók, a konferenciahívások, szöveges üzenetek és a megosztott dokumentumok címkéi támadtak rájuk, nem beszélve az e-mailekkel teli postaládáról.

    Tehát mi az a munkahelyi kommunikáció a digitális korban, amely magas stresszt és szorongást okoz? Vessünk egy pillantást néhány speciális kihívásra, amelyek a kollégákkal és a felügyelőkkel való együttműködésből származnak a képernyő mögül, valamint a szakértők tippjeit a mentális egészség határainak megőrzéséről.

    A munkahelyi kommunikáció stresszt és szorongást okozott az embereknek már jóval a digitális korszak előtt.

    „Képzelje el, hogy a nagyfőnök kidugja a fejét az irodájából, és behívja, vagy egy menedzser, aki felhívja egy adott projekt állapotjelentése miatt. Az ilyen típusú helyzetek mindig stresszt okoztak” – jegyzi meg Kate Hanselman, pszichiátriai mentálhigiénés szakorvos a Thriveworks-ben Stamfordban.

    De most, amikor új technológiára váltunk, hogy megkönnyítsük a beszélgetéseket, megtörtek a határok a szakmai és a magánélet között. Egy dolgozónak nem kell az irodában lennie ahhoz, hogy a főnöke váratlan találkozóra hívhassa, lehet vacsorát főz, vagy gyerekeiket rakja ágyba, amikor hívást kapnak. És ez az érzés, hogy a nap 24 órájában „be kell kapcsolni”, kimerítő lehet.

    Az információs-kommunikációs technológiák stresszt és szorongást okozhatnak a munkahelyi kommunikációban, mert sok ember számára kiterjesztik a „munka” és az „otthon” határait. Különösen azok számára, akiknek a laptopja vagy a mobiltelefonja van csatlakoztatva a munkához, a nyomás, hogy például a hagyományos munkaidőn kívül ellenőrizze és válaszoljon az e-mailekre, elkezdhet összeadódni, ami befolyásolja a munka és a magánélet egyensúlyát.

    Ezenkívül a digitális kommunikáció sebessége azt érezteti a dolgozókkal, hogy minden kapott üzenet azonnali választ igényel. A kutatók azt találták, hogy amikor a munkavállaló munkaidőn kívül kap e-mailt, hajlamos túlbecsülni, hogy a feladó milyen gyorsan várja a választ. A jelenség, amelyet „az email sürgősségi elfogultságnak” neveznek, összefüggésben van a jó közérzet alacsonyabb szintjével és a munkahelyi stressz magasabb szintjével.

    A munkatársakkal folytatott alapvető kommunikáció tapasztalata még munkaidőben is végtelenre csökkent a Slack-on vagy más belső kommunikációs platformon. Ahelyett, hogy személyesen beszélgetnének a projektekről, mint az irodában, mindent azonnali üzenetben küldenek, ami egy teljesen új bonyolultsági réteget hoz létre. Tehát ahelyett, hogy személyesen odasétálna valaki az asztalához, hogy gyorsan megbeszélje a problémát, ez hosszútávúra nyúlik.

    Aztán ott van a szorongás további szintje, amelyet általában a társkereső világnak tartanak fenn: ez a három kis pont jelzi, hogy valaki gépel. Amikor ezek a pontok felbukkannak a főnöke neve mellett, akkor van ideje arra, hogy túlreagálja a mondanivalóját, és mivel tudja, hogy online van, nyomás nehezedik arra, hogy mielőbb válaszoljon, még akkor is, ha valami más kellős közepén van.

    Az üzenet sürgőssége azonban nem az egyetlen kétértelmű része a digitális kommunikációnak, amely stresszeli a munkavállalókat. Az üzenet hangvételét és szándékát az értelmezésre is bízhatjuk, ami miatt az emberek aggódni fognak, hogy a másik fél jól értelmezi-e.

    Bár a digitális kommunikáció célja a hatékonyság növelése, időnként megnövelheti az ember által eltöltött időt, amikor nem érthető vagy félreértett üzeneteket próbál megfejteni. Ilyenkor a stressz szintje emelkedik, mivel egyes alkalmazottak elkezdhetnek töprengeni az üzenet vélt értelmezésén, sok időt tölthetnek válaszuk megszerkesztésével, és negatívan értékelhetik magukat, ha úgy érzik, hogy félelemből nem reagáltak elég gyorsan. Mindez az új üzenetek folyamatos megszakításával kombinálva a digitális kommunikációt méginkább stresszforrássá teszi sok munkavállaló számára.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!