2024. március 29. péntek
More

    Miért határozunk meg szándékokat a jógában és a meditációban

    A jóga órája most kezdődött, és az oktatója meghívja Önt, hogy határozza meg gyakorlatát. Talán ezt már korábban is megtette, célt választott, vagy reménykedett a szőnyegen tett erőfeszítésében. De néha a szándék kitűzésére irányuló meghívás zavartsággal, nyomásgyakorlással vagy a kérdéssel társul, miszerint: „Jól csinálom ezt?”. Az elhatározás fontos minden olyan koncentrációt igénylő gyakorlathoz, mint a jóga vagy a meditáció. Ezek olyan szavakként vagy kifejezésekként nyilvánulhatnak meg, amelyek segítenek összehangolni a szellemi és a fizikai energiáinkat. Bár nincs rossz módszer a beállításukhoz, maga a koncepció rejtélyesnek tűnhet. Ha nem teljesen értjük a tervek célját és hatását, akkor kételyek támadhatnak, hogy helyesen használjuk-e őket.

    Az elhatározás célja

    A cél nem kizárólagosan a jóga vagy a meditáció gyakorlata. A kutatások azt mutatják, hogy a célokat gyakrabban érik el, ha a szándékokat eleinte mérlegeljük és meghatározzuk. Erőteljes hatást gyakorolhatnak az életünkre és potenciálisan a minket körülvevő világra. Egy 2016-os tanulmány azt sugallta, hogy még a vizet is befolyásolhatja a szándék. Egy figyelmes gyakorlat során a szándékok gyakran fontos szerepet játszanak az elme és a test összekapcsolásában. Jasmine Allen, a kaliforniai illetőségű, traumatizált jógaoktató a szándék kitűzését tartja az első lépésnek a gyakorlatba való beilleszkedéshez.

    „Úgy találom, hogy a céljának beállítása segít összpontosítani azokra a dolgokra, amelyek felett Ön irányít, ami az energiája, a fókusza” – mondta Allen. – „Amikor elkezdek egy jógaórát vagy meditációt, bátorítom a diákjaimat, hogy gondolják át, mi lehet a célkitűzésük az órára. Remélem, hogy képesek lesznek használni ezt a szándékukat, hogy lehorgonyozzák magukat a gyakorlat során, mert az elme képes elkószálni.”

    Allen szándékjavaslatokat nyújt a diákoknak, például legyen kedves önmagához, legyen szelíd a testéhez, vagy saját gyakorlására összpontosítson anélkül, hogy összehasonlítaná magát a körülötte lévőkkel. A szándékmeghatározás építőkövei, hogy hallgatnak a testükre, és arra összpontosítanak, hogy mit akarnak az adott gyakorlattól.

    Kétségek kezelése

    De mi van akkor, ha a kétely feltámad bennünk? Joyce Marter pszichoterapeuta, a „The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for a bundant Life” című könyv szerzője szerint teljesen normális a kérdés, hogy jól csinálod-e.

    „A szándék meghatározása az elvont gondolkodás egy formája, amely intuitívabb, nyitottabb és kreatívabb elménket használja fel” – mondta. – „Az énünk ítéli meg, hogy jól csináljuk-e … Az ego az elménk megértése önmagunkról és tapasztalatainkról, a belső szabotőrünk pedig az ego egyik aspektusa, amely kritizál és megítél minket.”

    Amikor ez a belső szabotőr beindul, nehéz lehet megingatni azokat a negatív érzéseket, amelyek akadályozhatják a teljesítményt, és több ítélethez és kritikához vezethetnek.

    „Az önbizalom önbeteljesítő jóslatokhoz vezet” – mondta Marter. – „Ha nem hisszük, hogy meg tudunk tenni valamit, nem érjük el.”

    Marter azt javasolja, hogy nevezze el a belső szabotőrét, hogy segítsen elhatárolódni attól a negatív, pusztító hangtól a fejében. Önmaga együttérzését ápolja azzal, hogy azt mondja ennek a hangnak, hogy lépjen félre.

    A cél kitűzése

    Önbizalomhiányos vagy sem, a legfontosabb dolog, amelyet szem előtt kell tartani, hogy még a cél meghatározásának fontolóra vétele is azt jelenti, hogy jó úton halad. Ha megfogalmazza a jóga vagy a meditáció gyakorlásának okait, legyen az stresszoldó, nagyobb cél elérése vagy valami más, segíthet a célhoz való igazodásban. Marter rámutat azokra a jelen idejű példákra, mint a „nyugodt és békés vagyok” vagy „feladom aggodalmaimat és félelmeimet”, hogy tudatában legyen a gyakorlatnak.

    „Személy szerint soha nem felejtem el a jógaórát, ahol a tanár kérte, hogy tűzzünk ki szándékot a gyakorlatra, én pedig azt mondtam:„ Mindent kiadok, ami nem az enyém, és magamban hordozok” – mondta Marter. – „Terapeutaként, anyaként és empátiaként hajlamos vagyok mások érzelmeit az enyémnek érezni. Az óra után óriási felszabadulást éreztem, és szinte ellenőrizhetetlen alvásigényem támadt. Nagyon erőteljes és gyógyító élmény volt, amely mély tiszteletet adott nekem a cél ereje felé.”
    Az elme-test kapcsolat erősíthető az akarat erejével. Bár valószínű, hogy az önbizalomhiány és a negatív önbeszéd valamikor behatol a jógába vagy a meditációs gyakorlatba, a pozitív akarat hihetetlenül erősítő lehet, hogy az elme lehorgonyzon.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!