2024. április 25. csütörtök
More

    A szexuális erőszaknak hosszú távú fizikai hatásai lehetnek

    Régóta nyilvánvaló, hogy a szexuális erőszaknak pszichológiai következményei lehetnek a túlélőkre, többek között poszttraumás stresszzavar (PTSD) és a drog- és alkoholfogyasztás fokozott kockázata formájában. Most két új tanulmány kimutatja, hogy hosszú távú fizikai egészségügyi hatások is lehetnek. Mind a szívbetegségek, mind az agyi erek károsodása évekkel az erőszak bekövetkezése után fordulhat elő, találták a kutatók. Mindkét tanulmány kivonatát az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) éves találkozóján mutatták be 2021. szeptember 24-én.

    „A miénkig egyetlen tanulmány sem próbálta összekapcsolni a szexuális támadást a fizikai egészséggel, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a demencia kockázata” – mondja Rebecca C. Thurston, a Pittsburghi Egyetem pszichiátriai, pszichológiai és epidemiológiai professzora, a két tanulmány társszerzője.

    A szexuális erőszak nagy probléma, és túl gyakori probléma

    A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban a nők több, mint egyharmada és a férfiak negyede tapasztal valamilyen szexuális erőszakot életében. Az ilyen erőszak magában foglalja az egyszeri vagy folyamatos szexuális zaklatást vagy szexuális bántalmazást, a párkapcsolati erőszakot és a jelentős szexuális zaklatást.

    A CDC jelentése szerint a nemi erőszak kísérleteit minden ötödik amerikai nő és 38 férfi közül egy megüti. Az ilyen erőszak korán megtörténhet, minden nyolcadik 10 év alatti női nemi erőszak áldozata, és minden harmadik nő 11 és 17 év közötti. Ezek a számok valószínűleg alábecsültek. A CDC szerint az áldozatok gyakran zavarban vannak, vagy félnek beszélni erről az erőszakról, és néhányan elhallgatják, mert további károkkal fenyegetik őket.

    A középkorú nők túlélőinek agyi betegségei vannak

    A NAMS konferencián bemutatott egyik tanulmányban 145 olyan középkorú nőt kérdeztek meg traumájukról, akiknek nincs orvosi bizonyítéka a stroke-ra , a demenciára vagy az érrendszeri problémák egyéb jeleire. Vérnyomást, testtömeg-indexet és egyéb mutatókat mértek.

    Ezután a nők agyát fehér anyag hiperintenzitásokra (WMH) vizsgálták. A WMH az agyi kisvérbetegségek markerei, és évtizedekkel a stroke, a demencia és más rendellenességek megjelenése előtt észlelhetők. Minél több a WMH, annál nagyobb a lehetőség a későbbi problémákra. A vizsgálatban részt vevő nők mintegy 68 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy traumát, szexuális zaklatást szenvedett el.

    Az ilyen sérüléseknek kitett nőknél, különösen a szexuális zaklatás miatt, jelentősen megnövekedett a WMH mennyisége. Ezek az eredmények akkor is megmaradtak, ha a kutatók alkalmazkodtak a WMH mennyiségét befolyásoló egyéb problémákhoz, például a PTSD-hez vagy a depresszióhoz.

    A szexuális erőszak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli

    A második tanulmányban a tudósok a meglévő tudományos kutatások adatbázisaiban kerestek szexuális erőszakot és szív- és érrendszeri betegségeket említőket. Körülbelül 41 tanulmányt végeztek, amelyek közel kétmillió felnőttre (háromnegyedük nő) vonatkoztak. A kutatók azt találták, hogy a szexuális erőszak összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoribb előfordulásával a közép korosztályban. Az erőszak időzítése szerepet játszott, nagyobb hatásokat tapasztaltak azoknál, akiknél a szexuális erőszak gyermekkorban történt.

    Hatások a nőkre és orvosaikra

    A WMH megállapítása „azt sugallja, hogy a szexuális bántalmazás veszélyeztetheti a nőket az agy rossz egészségi állapotának későbbi életében, és hogy azok a nők, akiknek rohamtörténete van, fokozott éberséget igényelnek a stroke és a demencia kockázatának csökkentése érdekében – mondja Dr. Thurston, a tanulmány vezető szerzője. – Az orvosoknak figyelembe kell venniük a szexuális zaklatás történetét, amikor egy nő stroke-ját vagy demencia kockázatát mérlegelik, de azt is meg kell érteniük, hogy a betegeknek eltarthat egy ideig, hogy bízzanak másokban, mielőtt felfedik ezt az előzményt.

    A szívbetegségek eredményei alapján nyilvánvaló, hogy a kardiológusok tájékoztatása a traumák előzményeiről segíthet az orvosnak jobban figyelni a szív- és érrendszeri egészséget. A kardiológusok megértik, hogy egy nő szív- és érbetegségeinek kockázata mind a hagyományos, mind a nem hagyományos tényezőkből fakad.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!