Egészséges nasik? Igen, léteznek ilyenek, és az elkészítésük nem bonyolult, nem időigényes. Egy jó ötlettel és némi fantáziával olyan nasik készíthetők, amiket az egész család, még a gyerekek is szívesen fogyasztanak.
Sárgarépa, paprika, uborka, zeller mártogatós
Paprikából, uborkából, zellerszárból és előre megpucolt sárgarépából 7-8 cm hosszú, kb. 0,5-1 cm széles hasábokat vágunk. A színekkel játszva egy magasfalú pohárba vagy épp egy lapos tányéron kreatívan elrendezve tálaljuk. Készíthetünk hozzá házi mártogatóst is, például fokhagymás vagy zöldfűszeres tejfölt.
Paradicsomos falatkák
Az igazi, zamatos koktélparadicsomot akár magában is fogyaszthatjuk, de fogvájóra tűzve friss bazsalikomlevéllel és egy kis mozzarellával ellenállhatatlan falatkákat kapunk.
Nyers zöldségnyársak
A nyársak készítése nagyon egyszerű és gyors, mégis kitűnő nasik lehetnek minden korosztálynak. Az alap, hogy elő kell készíteni minden finomságot, amit a nyársra szeretnénk tenni. Darabolhatunk fel paprikát, paradicsomot, uborkát, de karalábévájóval friss karalábégömböket is készíthetünk, sőt, apró fürtös- vagy koktélparadicsomokat is vághatunk félbe. A vékony fanyársakra tetszőleges sorrendben tűzzük fel a zöldségeket, kombinálva a színeket és a formákat. Mártogatós szószok – igény szerint – a zöldségnyársakhoz is készíthetők, hiszen a fokhagymás és zöldfűszeres tejföl ezekhez is remekül passzol.
Gyümölcsnyársak
Ha inkább valami édeset ennénk, az egyik legjobb választás a gyümölcsnyárs. Szinte minden hazai friss gyümölcsből elkészíthető: sárgabarack, körte, alma, szeder vagy szőlő. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, de nem pucoljuk. Körülbelül azonos méretű darabokra aprózzuk őket, kivéve a szedret és a szőlőt, amelyek szemenként is felkerülhetnek a nyársra. Ezután ízlés szerint, ismét a színeket és a formákat variálva, feltűzzük őket a fanyársakra. Mézzel meglocsolva, vagy olvasztott csokoládéba mártva biztos, hogy a gyerekek sem tudnak majd ellenállni.
Forrás: OrientPress