2024. április 20. szombat
More

    Alacsony dózisú aszpirin a szívroham és a stroke megelőzésére

    Évek óta bevett gyakorlat, hogy bizonyos korú, veszélyeztetett emberek naponta alacsony dózisú aszpirint szednek, hogy csökkentsék a szívroham vagy a szélütés esélyét. Az amerikai szakértői testület új iránymutatás-tervezete azonban azt sugallja, hogy ezt már nem ajánlják a legtöbb embernek.

    Az amerikai megelőző szolgálatok munkacsoportja (USPSTF) által október 12-én kiadott irányelvek új bizonyítékokon alapulnak, amelyek azt találták, hogy azok az emberek, akik hosszabb ideig rendszeresen kis dózist vagy csecsemő-aszpirint szednek, súlyos lehetséges mellékhatásokkal szembesülhetnek, mint pl. vérzés és gyomorproblémák – és hogy ezek a mellékhatások meghaladják a napi kardiovaszkuláris előnyöket a napi aszpirin kezelés során.

    „A 2016-os munkacsoport ajánlás óta kapott új bizonyítékok alapján most azt javasoljuk, hogy ha az emberek betöltik a 60. életévüket, ne fontolják meg az aszpirin szedésének megkezdését, mert a vérzés kockázata megszünteti a szívbetegségek megelőzésének előnyeit ” – mondja az USPSTF. . „A legfrissebb információk azt is mutatják, hogy az előnyök és ártalmak közelebb állnak az 50 év körüli emberek közötti egyensúlyhoz, és hogy az aszpirin használatának 40 éves korától való kezdése némi előnnyel járhat.”

    Az útmutató nem feltétlenül jelenti azt, hogy senki ne vegyen be napi kis dózisú aszpirint – általában körülbelül 81 milligramm -, de az fontos, hogy beszéljen orvosával a kockázatokról és az előnyökről. Az USPSTF azt is elmondja, hogy a frissített útmutató csak azokra az emberekre vonatkozik, akiknél nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, akiknek nincsenek szív- és érrendszeri betegségeik, és még nem szedik őket.

    Az USPSTF útmutató tervezete a legújabb, amely megváltoztatja az ajánlásokat az alacsony dózisú aszpirin szívinfarktus vagy stroke megelőzésére alkalmazott bevett gyakorlat köré. 2019-ben az American College of Cardiology (ACC) és az American Heart Association (AHA) módosították a módszerre vonatkozó ajánlásaikat, és azt mondták, hogy ezt csak alkalmanként szabad alkalmazni néhány olyan 40–70 év közötti embernél, akiknek soha nem volt szívrohama, vagy stroke-ja. Az AHA kifejezetten megjegyzi az interneten, hogy a napi törekvés „valójában több kárt okozhat, mint hasznot”.

    2014-ben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) felülvizsgálata is megállapította, hogy az aszpirin nem lehet a fő módja annak, hogy az emberek megpróbálják megelőzni az első szívrohamot vagy a stroke-ot, hivatkozva a lehetséges „komoly kockázatokra”, beleértve a vérzést is.

    Nem arról van szó, hogy az aszpirin kevésbé hatékonyan csökkenti a szívrohamot vagy a stroke-ot, mint korábban. Inkább arról van szó, hogy más terápiák állnak rendelkezésünkre, amelyek csökkentették ezen állapotok általános lakossági kockázatát, így az aszpirin relatív haszna kisebb, és sok esetben meghaladja a kockázatokat. Most a koleszterincsökkentő gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a szív egészséges szokásainak jobb átvétele segített csökkenteni a kockázatot sok embernél.

    Nicole Weinberg, a kaliforniai Santa Monica-i Providence Saint John’s Egészségügyi Központ kardiológusa elmondja a Health-nek, hogy az orvosoknak „jobb képességük van arra, hogy megértsék, ki van most veszélyben”, köszönhetően a technológiának, mint a CT-vizsgálatok, hogy alaposan megvizsgálják a személy artériáit.

    Ha már napi aszpirint szed a szívroham vagy a stroke megelőzésére, és korábban nem volt ilyen, akkor érdemes orvosával egyeztetni, hogy továbbra is folytatnia kell-e. Ha azonban már szívrohama vagy agyvérzése volt, és napi aszpirint szed orvosa felügyelete alatt, az USPSTF azt mondja, hogy továbbra is ezt kell tennie. Dr. Patel azonban arra buzdítja az embereket, hogy ne vegyék félvállról azokat a lehetséges kockázatokat, amelyek a napi aszpirinfogyasztással járnak. „Annak ellenére, hogy ez egy vény nélkül kapható gyógyszer, súlyos mellékhatásokat okozhat” – mondja. – „Minél tovább szeded, annál nagyobb a kockázata, hogy ezek a mellékhatások jelentkeznek.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!