2024. március 28. csütörtök
More

    A megfázás és az influenza okai és kockázati tényezői

    Az influenzát vírusok okozzák, de sok különböző vírus (leggyakrabban rhinovírus) megfázást okozhat. Bizonyos populációk hajlamosabbak a megfázásra vagy az influenzára, beleértve a nagyon fiatalokat, az időseket és az immunrendszert veszélyeztetett embereket.

    A következő tényezők növelhetik a fertőzés kockázatát:

    Kor
    A 6 évnél fiatalabb gyermekeket fokozottan veszélyezteti a megfázás és az influenza, különösen, ha napköziben vagy iskolában vannak. A 65 év feletti felnőttek hajlamosabbak az influenzára és a kapcsolódó szövődményekre.

    Évszak
    A szezonális influenza aktivitás jellemzően október és május között fordul elő (influenza szezon), bár az influenza vírusok egész évben jelen vannak. Hasonlóképpen a legtöbb ember télen és tavasszal is megfázik, de bármikor előfordulhat. A CDC szerint a felnőttek évente átlagosan két -három megfázást tapasztalnak.

    Gyengített immunrendszer
    A vírusok könnyebben beszivároghatnak a szervezetbe, ha legyengült az immunrendszered. Bizonyos krónikus betegségek, például rák, HIV vagy AIDS , valamint autoimmun betegségek növelik a megfázás vagy az influenza kockázatát.

    Dohányzás
    A krónikus dohányzás sebezhetőbbé teszi a légzőrendszert a megfázás és az influenza vírusai és szövődményei ellen.

    Terhesség
    A második vagy harmadik trimeszterben lévő nők különösen érzékenyek az influenza szövődményeire. „Nem tudjuk pontosan, miért, de mindig is kérdés volt, hogy az immunrendszer megváltozik-e a terhesség alatt vagy sem”- mondja Laura Riley, a Weill Cornell Medicine szülészeti és nőgyógyászati ​​tanszékének elnöke, valamint szülész-nőgyógyász főorvos.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!