2022. május 22. vasárnap
More

  A megfázás és az influenza okai és kockázati tényezői

  Az influenzát vírusok okozzák, de sok különböző vírus (leggyakrabban rhinovírus) megfázást okozhat. Bizonyos populációk hajlamosabbak a megfázásra vagy az influenzára, beleértve a nagyon fiatalokat, az időseket és az immunrendszert veszélyeztetett embereket.

  A következő tényezők növelhetik a fertőzés kockázatát:

  Kor
  A 6 évnél fiatalabb gyermekeket fokozottan veszélyezteti a megfázás és az influenza, különösen, ha napköziben vagy iskolában vannak. A 65 év feletti felnőttek hajlamosabbak az influenzára és a kapcsolódó szövődményekre.

  Évszak
  A szezonális influenza aktivitás jellemzően október és május között fordul elő (influenza szezon), bár az influenza vírusok egész évben jelen vannak. Hasonlóképpen a legtöbb ember télen és tavasszal is megfázik, de bármikor előfordulhat. A CDC szerint a felnőttek évente átlagosan két -három megfázást tapasztalnak.

  Gyengített immunrendszer
  A vírusok könnyebben beszivároghatnak a szervezetbe, ha legyengült az immunrendszered. Bizonyos krónikus betegségek, például rák, HIV vagy AIDS , valamint autoimmun betegségek növelik a megfázás vagy az influenza kockázatát.

  Dohányzás
  A krónikus dohányzás sebezhetőbbé teszi a légzőrendszert a megfázás és az influenza vírusai és szövődményei ellen.

  Terhesség
  A második vagy harmadik trimeszterben lévő nők különösen érzékenyek az influenza szövődményeire. „Nem tudjuk pontosan, miért, de mindig is kérdés volt, hogy az immunrendszer megváltozik-e a terhesség alatt vagy sem”- mondja Laura Riley, a Weill Cornell Medicine szülészeti és nőgyógyászati ​​tanszékének elnöke, valamint szülész-nőgyógyász főorvos.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!