2024. április 19. péntek
More

    Mivel foglalkozik a gasztroenterológia?

    Az egészség megőrzése napjainkban minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír. Nincs ez másként akkor sem, ha a belgyógyászat különböző szakágairól van szó. A gasztroenterológia a belgyógyászat emésztőszervi betegségekkel foglalkozó, speciális szakterülete, ami az emésztőszervi betegségekkel foglalkozik. Maga a kifejezés latin eredete is erre utal, hiszen az „entero” „bélhez tartozó”-t jelent.

    A tudományág magában foglalja a nyelőcsővel, a gyomor-és bélrendszerrel, s ezekkel összefüggésben a májjal, az epével és a hasnyálmirigy működésével kapcsolatban előforduló problémákat. Az emésztőrendszer funkcionálásában számos szerv komplex működése játszik szerepet, így ha bármelyikkel kapcsolatban tüneteket észlelünk, akkor az általános belgyógyászati vizsgálatot követően nagy eséllyel a gasztroenterológus segítségét szükséges kérni.

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a haspuffadás sokak által ismert jelenség, de a székrekedés, a gyomorégés és a hasi diszkomfort érzés is gyakran a hétköznapok részét képezi. Leginkább az egészségtelen életmódra és a nem megfelelő táplálkozásra vezethetőek ezek vissza, de rendszeressé válásuk esetén érdemes szakembert felkeresni. A háttérben ugyanis reflux, bizonyos gyulladásos bélbetegségek is állhatnak. A daganatos betegségek időben történő felismerése kiemelt szerepet tölt be abban, hogy kezelésük megfelelően és sikeresen megvalósulhasson.

    Gyakran előfordul, hogy liszt-, tejcukor érzékenység áll a háttérben, melyek kapcsán az étrend teljes átalakítása lehet a megoldás. S hogy mikén történik a gasztroenterológiai szakrendelésen a diagnosztizálás folyamata? A laborvizsgálatok, a hasi ultrahang mellett szükség lehet tükrözéses vizsgálatokra, hasi MRI-re. S hogy mit tehetünk a megelőzés és az emésztőrendszer munkájának elősegítése érdekében?

    Az ülő és mozgásszegény életmód komoly kockázati forrásnak bizonyul, éppen úgy, mint a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Ezek kiküszöbölése, valamint utóbbiak elhagyása már komoly segítség lehet a helyzet javulásának érdekében. Az elhízás népbetegségnek számít, ezért a normál testsúly elérése egyéb betegségek kockázatát is csökkentheti. A magas rosttartalmú ételek és a gyógyteák hasznos választásnak bizonyulnak krónikus székrekedés esetében, mely egyébként gyakran összefüggésbe hozható bizonyos gyógyszerek, például nyugtatók és vérnyomás-csökkentők szedésével. A műtéti beavatkozás nem mindig szükséges, ne halogassa a szakember felkeresését!

    Forrás: Medipress

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!